EkologijaNajnovije vijesti

Ljepote gornjeg toka Neretve

Spuštanje kanjonom prema Konjicu nudi nezaboravan doživljaj koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim
Samo jedna rijeka Hercegovine uspjela je savladati poniranja i uz pomoć svojih pritoka stvoriti jednu od najljepših dolina. To je Neretva, „vrelo života”, kako je neki nazvaše, ovog područja. Ona je svojom snagom uspjela savladati moćne planinske džinove i doći do mora. Neretva izvire ispod planine Jabuke, na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara, ulijeva se u Jadran u blizini Metkovića 10 kilometara širokim ušćem.
Posebno je lijep i privlačan za turizam gornji tok rijeke u Glavatičevu. Bogatstvo ribom, plodne ravnice, živopisna brda gusto obrasla raznovrsnom šumom, u kojoj se krije
mnogobrojna divljač, prostrani pašnjaci, a uz obilje padavina i relativno toplu klimu – elementi su koji su utjecali da se čovjek još u davna vremena naseli na područje današnjeg Glavatičeva. Ljepote ovog kraja sačuvane su i do danas. Osim ribarenja, Neretva je u gornjem toku pogodna i za rafting. Spuštanje njenim prelijepim kanjonom prema Konjicu nudi nezaboravan doživljaj koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Rafting je, inače, na ovom području postao popularan u periodu poslije rata, tako da je iz godine u godinu ponuda sve bogatija. Nakon uživanja u netaknutoj prirodi, ribolovu i raftingu, izletnici odmor mogu potražiti u ugostiteljskim objektima koji nude specijalitete hercegovačkog kraja.
I. B. – Dnevni avaz

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

One thought on “Ljepote gornjeg toka Neretve

  • Postavio senad 13 July, 2008
    Bistro glavaticevo je super samo cijene dnevnih dozvola su katastrofa.Cesto idem i moj utisak je porazavajuci, po cijeli turizam i narod tog kraja.Dozvola u reviru nebi trebala biti veca od 20km jer ovo je bosna i hercegovina nas standard jedva da i to bi izdrzo.Odbili su vecinu turista.
    Bistro ma gdje bili
    Senad.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.