Spreča i Bosna najzagađenije

BANJALUKA – Analize riječnih voda, koje je provela Agencija za vode oblasnog riječnog sliva Save, pokazale su da su najzagađeniji djelovi vodotoka na rijekama Spreča i Bosna.
Prema provedenim mjerenjima, 21,3 odsto analiziranih uzoraka iz rijeke Bosne nizvodno od Modriče ne zadovoljava propisane vrjednosti o kvalitetu vode.
Zagađenost ove rijeke utvrđena je, takođe, i u 20 odsto uzetih uzoraka za analizu nizvodno od ušća Spreče, koja se uliva u Bosnu, dok je uzvodno od ušća Spreče zagađenost nešto manja i iznosi 8,8 odsto.
Nakon analize uzoraka vode iz rijeke Spreče utvrđena su odstupanja od propisane kvalitete vode u vrijednosti od 20,1 odsto.
“Agencija za vode u saradnji s resornim ministarstvom priprema program i vrši sistematsko ispitivanje stanja kvaliteta voda vodotoka u RS. Svi ispitivani profili vodotoka, osim
Spreče na ušću i Bosne nizvodno od ušća Spreče, treba da zadovoljavaju uslove propisane za prvu i drugu klasu, osim dva navedena profila koji treba da zadovolje uslove treće klase”, kazala je Jelena Vićanović, viši stručni saradnik za zaštitu voda u ovoj agenciji.

Pročitajte i:   Norvežanka koja putuje biciklom od južne Afrike do Norveške zbog klimatskih promjena dolazi u BiH

Rijeka Drina u potpunosti je zagađena u svom toku od Goražda do Višegrada, dok je nešto čistija na relaciji od Goražda do Foče, potvrdili su stručnjaci.

Kako kažu, zagađenost rijeka više ne uslovljavaju prljave industrijiske vode, jer industrije i nema više kao nekada, već kao glavnog uzročnika zagađenja oni navode divlje deponije.

Prema riječima Milene Jakšić, tehnologa u Institutu za ekologiju UNIS, dalja zagađenja rijeka mogla bi dovesti do zagađenja podzemnih voda, a samim tim i pitka voda bi mogla postati zagađena.

“Neophodno je što prije očistiti rijeke od divljih deponija i izgraditi uredne deponije. Rijeke se u današnje vrijeme kontinuirano zagađuju, prekrivene su, između ostalog, plastičnim otpadom i hemikalijama”, upozorava Jakšićeva.

Jakšićeva je dodala da je Drina toliko prljava da se više niko ne može ni kupati u njoj.

Branislav Nedović, predsjednik Ekološkog društva EKOS, istakao je da ne postoji monitoring, te da informacije o tačnom zagađenju rijeka nisu dostupne javnosti.

Kako kaže, na osnovu dosadašnjih saznanja, rijeke u RS su po kvalitetu vode proglašene drugoklasnim, izuzev onih rijeka gdje se ispuštaju otpadne vode.

Pročitajte i:   Zadnji vikend oktobra 6. Carp cup na jezeru Starača

“Zavisno od kvaliteta vode, neke rijeke se nalaze u trećoj, četvrtoj, petoj kategoriji, a pojedini kvaliteti vode i ne zadovoljavaju. Kanalizacione vode ispuštaju se direktno u tekuće vode, a najveći problem je taj što se to dešava u zonama za piće”, upozorava Nedović.

On je istakao da je u Banjaluci najveći broj kanalizacionih slivova na relaciji Karanovac – Novoselija, odakle se takva voda uliva u dio Vrbasa koji se koristi za dobijanje pitke vode, a to predstavlja problem za fabriku vode, kao i da rječica Crkvena predstavlja crnu tačku po kvalitetu vode.

Nedović je upozorio da i azotno đubrivo utiče na kvalitet voda, što se naročito odrazilo na području Lijevča polja.

One thought on “Spreča i Bosna najzagađenije

 • 22. Oktobra 2010. at 12:04
  Permalink

  Protest: Protiv izgradnje hidrocentrale na izvoru Sane
  Lokacija: Na izvoru, kod mosta na Mračaja na mjestu izgradnje
  Vrijeme: Subota 30. Oktobar u 12h

  Samo jedna vjetrenjača može proizvesti 3,6 MW, a ovi nesretnici prave HC snage
  4,9MW. Već su napravili ogromnu štetu a planiraju uništiti totalno.

  Ko je bio na izvoru Sane, može razumijeti kakav zločin prave. Ovo što rade je
  ponižavanje nas kao naroda!

  Zato izađimo iz svojih rupa i vidimo se na izvoru Sane 30. Oktobra u 12h!
  Šalji dalje!!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.