Projekt “Čista rijeka Miljacka” treba dovesti vode u Sarajevu na nivo prve kategorije

Vode u Sarajevu nisu očišćene i u gorem su stanju nego prije 40 godina, a projekt “Čista rijeka Miljacka”, u aktuelnoj fazi, završen je s prijedlogom od skoro 300 projekata kojima vode u sarajevskoj regiji treba dovesti na nivo prve kategorije, odnosno da budu podobne za kupanje.
Ovo je rekao dugogodišnji direktor Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Tarik Kupusović, govoreći u nedjelju u Sarajevu na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca “Krug 99” o temi “Čista rijeka Miljacka”.
Projekt “Čista rijeka Miljacka, kako je istaknuo Kupusović, obuhvatio je sve što može utjecati na kvalitet voda – od urbanog razvoja, sistema za odvođenje otpadnih voda, sistema za prečišćavanje, kao i sve druge elemente koji eventualno utječu na kvalitet voda, poput saobraćaja, šumarstva, poljoprivredne djelatnosti, industrije i turizama, te ukazao da se radi o dugotrajnoj aktivnosti.
Projekt “Čista rijeka Miljacka”, prema Kupusovićevim riječima, samo je skraćeni naziv za širi projekt “Čiste vode cijele sarajevske kotline” i osim rijeke Miljacke, od njenih izvorišta do ušća, njime su obuhvaćene rijeke Dobrinja, Željeznica, Zujevina i dio rijeke Bosne.
“To će biti dugotrajan i skup projekt, skoro 900 miliona eura, i da je Bosna i Hercegovina već stekla kandidatski status za EU mogli bismo računati na

ogromna sredstva koja su od EU-a predodređena za projekte unapređenja infrastrukture i okoliša”, kazao je Kupusović.

Pročitajte i:   UGSR 'Mrena' Živinice: Na jezeru Modrac održano udruženjsko takmičenje

Sredstva od EU-a, kako je dodao, mogla bi se koristiti za kvaltet voda, vodosnabdijevanje, ali i odvođenje otpadnih voda i prečišćavanje tih otpadnih voda.

Predsjednik “Kruga 99” Sulejman Redžić kazao je da su vode u Bosni i Hercegovini sve zagađenije i da se povećava trend eutrofikacije, odnosno nepovoljnog ekološkog procesa koji nastaje unošenjem organskih materija u vodu.

“Više ne postoje čak ni izvorske vode koje su mikrobiološki ispravne i pogodne za čovjekovu upotrebu, a takav primjer je rijeka Miljacka. Ona je danas sjecište svih otpadnih voda, a zbog povećanje eutrofikacije i smanjenja kisika stvara se i nesnosni miris na čitavoj dužini njezina toka kroz Sarajevo“, kazao je Redžić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.