Iz svijetaNajnovije vijesti

Polemika – koristi li hobotnica oruđe

Hobotnica vrste Amphioctopus marginatus u istraživanju je demonstrirala bihevioralni zadatak kojeg naučnici nazivaju “stilt walking” pri čemu se hobotnica pruža preko vertikalno poslaganih kokosovih ljuski, podiže ih i smješta u položaj u kojem može “hodati” morskim dnom. Jedina korist koju hobotnica pritom ostvaruje je ta da ljusku kasnije može koristiti kao zaštitu ili sklonište, što je činjenica koja uveliko razlikuje ovo ponašanje od ponašanja raka koji za zaštitu koristi odbačenu kućicu puža.

Postoji fundamentalna razlika između korištenja nekog objekta kojeg životinja nađe u svojoj blizini i stavlja na glavu kao zaštitu i sakupljanja, preraspodjele, prenošenja i korištenja pokretnog oklopa po potrebi“, izjavio je Mark Norman iz Muzeja Victoria u Australiji.

Julian Finn, radnik Muzeja Victoria, kaže kako je otkriće bilo u potpunosti slučajno: “Za vrijeme posmatranja i snimanja hobotnica koje se često sakrivaju u raznim ljušturama, nisam očekivao da ću uočiti hobotnicu koja slaže više kokosovih ljuski i skakuće po morskom dnu noseći ih. Dok sam je gledao kako manevriše ljuskama, pomislio sam kako je sigurno nešto naumila, ali nisam mislio da će pokupiti sve naslagane ljuske i pobjeći. Bilo je to vrlo komično. Zapravo se nikada nisam toliko smijao pod vodom“.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

Nakon 500 sati provedenih u moru, istraživači su proučavali ponašanje 20 hobotnica. U četiri prilike primjetili su da su pojedine jedinke prešle i do 20 metara noseći naslagane polovine ljuski kokosa ispod svog tijela.

“Sakupljanje i korištenje predmeta u životinjskom se svijetu vjerojatno kontinuirano proteže od kukaca do primata, s tim da je korištenje takvih objekata kao oruđa predmet trajne naučne debate”, zaključuju naučnici. “Otkriće hobotnice koja skakuće po morskom dnu upućuje na činjenicu da i morski beskičmenjaci ispoljavaju ponašanja za koja smo ranije mislili da su isključivo ljudska karakteristika.”

Časopis Current Biology

httpv://www.youtube.com/watch?v=1DoWdHOtlrk#!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.