Iz regijeNajnovije vijestiUlovi

Hrvatska: U Cavtatu ulovljena najotrovnija riba na svijetu

Univerzitetski profesor i strastveni ribar Mato Brautović često s prijateljem baci parangal. Ovaj put redali su prazne udice, a potom se ukazala prava neman.

Čim smo izvadili ribu, zbog svog oblika, boje i cjelokupnog izgleda, toliko smo se uplašili da je jednostavno nismo htjeli uzeti u ruke“, opisuje Mato.

Četverozupka (napuhača) voli visoke temperature mora i ona uglavnom živi u tropskim morima. Ova sluzava “ribica” izbuljenih očiju teži 2,5 kilograma, a meso joj je prepuno otrova Tetrodotoxina koje je 1250 puta jače od cijanida i jedan gram može ubiti 30 ljudi. Latinski naziv ove čudne sluzave ribe je Sphoeroides pachygaster.

Umjesto u brudet, ribu su ubacili u kantu pa je odnijeli na pregled stručnjacima. Prava odluka, jer riječ je o četverozupki – najotrovnijoj ribi na svijetu.

Koža i unutrašnji organi sadrže neurotoksin koji je jako otrovan. Djeluje na nervni sistem sa smrtnom posljedicom, dakle nema pomoći kad se pojede, smrt je neizbježna“, upozorava Nenad Antolović iz Instituta za more i priobalje.

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Japanci često maste brk sa četverozupkom, iako godišnje 200 ljudi plati glavom zbog njenog otrova. Za njeno čišćenje japanski kuhari prolaze posebnu obuku.

Što je sigurno – sigurno je. Zato u slučaju da na svoju udicu uhvatite nešto nepoznato, nemojte odmah pripremati gradele.

Ova četverozupka završit će kao izložbeni primjerak umočena u formalin. To je puno bolje nego da završi umočena u maslinovo ulje pa svježe servirana.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.