10:33 am - Nedjelja April 21, 2019

Kina: Selo na vodi

Selo Sandu’ao je najveća zajednica ljudi koji žive na vodi.
Nakon desetljeća razvoja nakon što je devastirano japanskim bombardiranjem za vrijeme Drugog svijetskog rata, Sandu’ao je ponovno postao najveća uzgojna baza omiljene okeanske delicije-žute kreketuše i drugih morskih plodova u Kini.

Sandu’ao se nalazi u provinciji Fudžijan, i jedno je od par naselja u Kini izgrađenih na vodi.
To je u osnovi veliko samoodržavajuće plutajuće naselje, gde njegovi stanovnici ne moraju kročiti na kopno u potrazi za potrepštinama. Sandu’ao ima čak i svoju plutajuču poštu, trgovinu, policijsku stanicu, pa čak i par restorana i SOS telefon.

Stanovnici za prevoz koriste kupljene ili brodove koje su sami izgradili i tokom dana vlada poprilična prometna gužva. Vrijedni mještani se osim uzgoja riba, rakova, jastoga i škampa, bave i uzgojem algi.
Zato mnogi ovo mjesto zovu i morske plantaže.

Kao i većina kineskih sela, i ovo je izgradjeno od bambusa i drveta. Uglavnom su sve kuće male i skromne. Uz bambus i drvo, prilikom izgradnje koriste se i plastične i čelične cijevi kako bi se osigurala stabilnost na vodi. Samo selo se nalazi u uvali, zastićeno je od otvorenog mora i valova koji bi mogli da naruše gracioznost i mir ovog neobičnog mjesta.

Osim što je selo važan izvor plodova mora za cijelu zemlju, Sanu’ao postaje i sve više popularna turistička atrakcija za turiste željne da dožive svakodnevni život plutajućeg naselja.

 

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Filed in: Iz svijeta, Reportaže

No comments yet.

Leave a Reply