EkologijaIz regijeNajnovije vijesti

Medijska propaganda ili istina: U Jadranskom moru završio toksični otpad iz Srbije koji izaziva leukemiju?!

otpad-235235Iz Ministarstva zaštite okoliša, kako prenosi Novi list, stigla je potvrda je srbijansko Ministarstvo zaštite okoliša pokrenulo istragu o slučaju, u koju se uključilo i hrvatsko Ministarstvo

Piše: Novi list

Srbijansko i hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša zajedno su uključeni u istragu kako su ogromne količine toksičnih tvari, koje izazivaju leukemiju. iz nekih srbijanskih pogona završile u Grčkoj, Rumunjskoj i u hrvatskom Jadranu

Srbijanske vlasti istražuju sumnje prema kojima su ogromne količine toksičnih tvari iz nekih srbijanskih pogona, umjesto u Kini, završile negdje u Hrvatskoj, Grčkoj i Rumunjskoj, konkretnije i u hrvatskom Jadranu.

U istragu se uključilo i hrvatsko Ministarstvo zaštite okoliša , iz kojeg odgovaraju kako im je iz Ministarstva zaštite okoliša Republike Srbije potvrđeno da se provodi intenzivna istraga te će i hrvatska inspekcija zaštite okoliša, u suradnji sa Carinom RH i nadležnim tijelima u RH, također poduzeti odgovarajuće korake.

Udvostručen izvoz

Priču o sumnji na krijumčarenje opasnog otpada objavio je srbijanski »Kurir «, prema čijim je informacijama do sada iz Srbije, unatrag godinu i pol dana, izašlo oko 2.200 tona veoma toksičnog otpada koji izaziva leukemiju, i za kojeg se sumnja da je umjesto u jednoj kineskoj tvrtki za zbrinjavanje, završio negdje drugdje.

Otpad je iz čeličane Sirmium steel preuzimala tvrtka Pro-plast iz Sremske Mitrovice, te ga s deklaracijom cink-oksida prevozila dalje.

Srbijanska je carina nedavno, analizom izvozne dokumentacije i utovara »Pro-plasta«, utvrdila da u pošiljkama cink-oksida te tvari zapravo ima samo 30 posto.

U istragu se stoga uključilo i srbijansko Ministarstvo zaštite okoliša, Ministarstvo energetike, policija i tužiteljstvo. Pošiljke su, piše »Kurir«, bile upućene put luke Rijeka, Constantze u Rumunjskoj i Soluna u Grčkoj, i dalje prema Kini.

“Sumnja se da otpad nije stigao u Kinu jer je transport do Kine vrlo skup. Ne zaboravite da bi i Kinezi radili analizu, i vidjeli da nije riječ o cink-oksidu, kako piše u deklaraciji, već o toksičnom otpadu, punom olova, cinka, kadmijuma, koji se lako prenosi vjetrom i razlaže u vodi i zemlji. Očekujemo i suradnju s Grcima, Hrvatima i Rumunjima kako bi se utvrdilo gde je otpad završio”, navodi sugovornik »Kurira« upoznat s istragom. Ističe da se sumnja da se čak četiri šlepera ove materije prosulo na teritoriji između Srbije i Makedonije, ali i da je određena količina završila u Jadranskom moru.

Zašto bi, pita sugovornik srbijanskog dnevnika, »Pro-plast« cink-oksid izvozio, kako stoji u dokumentaciji, za prodaju po 28 dolara po toni, kad je njegova cijena na burzama i do 1.800 dolara.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

»Pro-plast« je, kako se navodi, imao dozvolu za skladištenje toksičnog otpada koji nastaje prilikom topljenja željeza u čeličani »Sirmium steel«, ali nije imao i suglasnost da ga izvozi.

Zato je, kako navodi sugovornik beogradskog dnevnika, toksični otpad na papiru postao cink-oksid, pri čemu su 70 posto pošiljaka zapravo činile opasne tvari poput olova, arsena i kadmijuma.

“Ništa nezakonito”

Carini je bilo sumnjivo i to što je »Pro-plast« ove godine udvostručio izvoz »cink-oksida«, sa 700 tona lani, na 1.430 tona u ovoj godini. U upravi srbijanske Carine »Kuriru« je odgovoreno da su upoznati s okolnostima slučaja, ali da u interesu daljnje istrage ne mogu iznositi više informacija.

Direktor firme »Pro-plast« Predrag Racić za »Kurir« je kazao kako ima suglasnost Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine za izvoz cink-oksida u Kinu, i da u tome nema ništa nezakonito.

“Naša firma izvozi otpad iz metalurške proizvodnje za mnogo firmi iz regije, a jedna od njih je i Sirmijum stil. Otpad se prethodno u našim pogonima pretvara u sirovinu, nusproizvod koji sadrži 30 posto cink-oksida, 50 posto željeza i 20 posto ostalih elemenata koji nisu toksični. Mogli smo taj otpad baciti na deponij i neutralizirati ga krečom, ali nismo htjeli jer imamo kupca u Kini. Inspekciji sa carine dali smo svu dokumentaciju”, kazao je Racić.

Srbijanska ministrica energetike Zorana Mihajlović potvrdila je kako je tvrtka »Pro-plast« pokušala doći do nje na razgovor, no odbila ih je jer traje istraga.

Zmajlović: istražuje se je li otpad iz Srbije dospio u Hrvatsku

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović kazao je da se u suradnji s nadležnim službama »poduzima sve« kao bi se utvrdilo je li u Hrvatskoj završio toksični otpad iz Srbije.

“U suradnji s carinom te inspekcijskim službama susjedne države te indicije se provjeravaju i poduzet ćemo sve kako bi se otklonile sumnje da je otpad završio u Hrvatskoj”, kazao je Zmajlović odgovarajući na novinarske upite u svom ministarstvu.

“Ne postoje saznanja gdje je završio taj otpad i je li uopće završio u Hrvatskoj. Inspekcija je na terenu utvrđuje činjenice. Ukoliko se utvrdi da je otpad završio u Hrvatskoj tek tada će trebati utvrditi gdje je on završio. Prvo treba utvrditi je li ušao u Hrvatsku, ako jest je li se radilo o provozu, dakle je li otišao u neku drugu zemlju ili ako je završio u Hrvatskoj gdje bi mogao biti”, kazao je Zmajlović.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Srbija: provodi se istraga o toksičnom otpadu

Srbijanska tvrtka »Pro-plast«, koju se dovodi u vezu s navodnim krijumčarenjem toksičnog otpada i njegovim odlaganjem u Grčkoj, Rumunjskoj i u Jadranskom moru, zanijekala je tvrdnje o švercu otrovnih tvari i najavila tužbu protiv beogradskog tabloida Kurir.

Vlasnik i ravnatelj »Pro-plasta« Branko Ratić i menadžer upravljanja otpadom te tvrtke Predrag Ratić izjavili su za Hinu da je riječ o legalnom poslu izvoza cink-oksida, tvari koja nastaje u preradi željeza, a da za izvoz za daljnju preradu i reciklažu imaju sve potrebne dozvole i certifikate nadležnih državnih tijela i institucija Srbije. Također, najavili su i pisane dokaze o legalnosti i ekološkoj pouzdanosti posla s kineskim partnerom koji kupuje i reciklira ovu vrstu otpada.
Hini je u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije rečeno da su na zahtjev carinske uprave »dostavili sve tražene podatke« koje to ministarstvo posjeduje u vezi s poslovanjem poduzeća »Pro-plast« i da »carina dalje radi svoj posao«.

Bez upita i prijave

Prema odgovoru hrvatskog  Ministarstva zaštite okoliša i prirode, u slučaju provoza opasnog otpada tvrtka iz Srbije je trebala putem nadležnog ministarstva države izvoza zatražiti dozvolu za provoz kroz RH, a i za svaki je promet neopasnog otpada dužna zatražiti očitovanje Hrvatske kao članice EU-a, kako ne bi došlo do nezakonitog prekograničnog prometa.

“Kako dosad nismo zaprimili nikakav upit niti prijavu, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode dosad nije provodilo inspekcijski postupak u ovom slučaju. No kako bismo provjerili navode, kontaktirali smo nadležno ministarstvo i budući da nam je iz Ministarstva zaštite okoliša Republike Srbije potvrđeno da se provodi intenzivna istraga navedene tvrtke, naša inspekcija zaštite okoliša će, u suradnji sa Carinom RH i nadležnim tijelima u RH, također poduzeti odgovarajuće korake u daljnjoj istrazi”, odgovaraju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.