EkologijaNajnovije vijesti

Ništa od izgradnje hidroelektrana na srednjoj Drini

Rijeka-Drina-6-vJuče je u Bratuncu u organizaciji “Euroregije Drina” održan stručni skup na kome su predstavnici projektanta Instituta “Jaroslav Černi” iz Beograda i revidenta Zavoda za hidrotehniku Sarajevo, sagledali trenutno stanje tehničke dokumentacije i nivo podloga koje su do sada korištene.

Na bazi svih parametara koji su do sada vezani za ovaj projekat, priča o izgradnji tri hidroelektrane na srednjoj Drini na potezu od Zvornika do Bajine Bašte  je potpuno nerealna u skoroj budućnosti.

“Drina je ovdje granična rijeka izmedju Srbije i Bosne i Hercegovine, a prostor je  naseljen i interesantan za razvoj. Potapati teritoriju  i iseljavati stanovništvo, a da ga uopšte i ne pitate to sigurno neće proći, posebno imajući u vidu koliko je stanovništvo na ovom prostoru ranjivo zbog tragičnih događaja u Srebrenici i Bratuncu”, izjavio je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

Plan da se rijeka Drina na ovom potezu preda Italijanima bez jasne dokumentacije u većinsko vlasništvo neće proći.

“Građane iz procesa odlučivanja niko ne može isključiti, to je suprotno evropskim standardima i može se nazvati izdajom naroda istorijskih razmjera”, rekao je predsjednik “Euroregije Drina” Zdravko Krsmanović.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Skupu su prisustvovali predstavnici 17 opština i gradova sa obala rijeke Drine iz Srbije, Crne Gore i BiH.

Predsjednik Euroregije Drina
Dr. Zdravko Krsmanović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.