Pijetao iz Pive – opsesija ribolovaca

reg-MUSICE-OD-PIVSKOG-PETLA_620x0Ako je galski pijetao jedan od nacionalnih simbola Francuza, onda je to za Crnogorce, posebno strastvene ribolovce mušičare, pijevac iz Pive.

I za ovog ljubimca đetića čulo se daleko van granica Crne Gore. O njemu je ispredano toliko priča, da je ovaj “zavodnik” već prešao u legendu.

Opstaje pijevac nekim čudom po pivskim vrletima pred “jurnjavom” pecaroša, koji se obično uoči sezone okome na njega ne bi li se dočepali “zlata” vrijedne peruške. A “masiraju” ga čupajući iza vrata i ispod krila…

“To je pivski dragulj, koji je postao zaštitni znak Brezana, Seljana, Miljkovca i drugih krajeva na oko 850 metara nadmorske visine u plužinskoj opštini”, priča, za “Novosti”, strastveni pecaroš Slobodan Basijančić.

“A njegovo perce mnogo vrijedi. Davali su ljudi i po kilogram duvana (oko 20 evra) za pet ili šest peruški iz koje će iznići garnitura mušica, na koje će “udarati” kraljica rijeka pastrmka.”

Basijančić priča da je bilo pokušaja da se pivski pijevac naseli i u druge crnogorske krajeve, ali bezuspješno.

Pročitajte i:   Emir Jugo iz 'Letu štuke' sa kalifornijskom pastrmkom od 4 kilograma

“Samo je u Pivi on pravi i jedini pivski pijevac. Očigledno da mu promenjeni uslovi života nisu odgovorali, tu, prije svega, mislim na klimu. Pecaroši koji su sa “iseljenog” pijetla čupali peruške brzo su se pokajali, jer mušice nijesu dale dobre rezultate.”

Basijančić podseća da je najbolje vrijeme za “čupanje” pijevca vrijeme mitarenja, krajem rane jeseni, kada priprema “masno perje” za zimu.

“Pero je jako, boje divljeg goluba, i lijep mamac za ribe”, ukazuje Basijančić.

Mnogobrojne su anedote vezane za pijetla koji je postao zaštitni znak Plužina i Pive.

“Ostala je priča o jednom Bosancu koji, kada je čuo šta sve čini pivski pijetao, misleći da se na njega lijepe žive pastrmke, nije mu bilo teško da pređe granicu i dođe do Pive i kupi pevca za stotinu njemačkih maraka. Spustio se do Šćepan Polja i zavrljačio ga u rijeku. Kada je video da od ribe nema ništa, već da se pijetao bori da se ne udavi, shvatio je da je nasamaran. Imao je iz kože iskočiti”, priča Basijančić.

Pročitajte i:   Moguća izgradnja MHE na Bunskim kanalima, investitor traži ponovno izdavanje dozvole

Za pivskog pijetla stvoreni su mnogobrojni mitovi, a jedan je da ukoliko nemate mušicu sa njegovog vrata ili ispod krilaca, ne treba uopšte ići na crnogorske rijeke.

Izvor: pobjeda.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.