Iz regijeNajnovije vijesti

Mediteranska plavoperajna tuna će se oporaviti

mediteranska-plavorepa-tunaMeđunarodna komisija za zaštitu atlantske tune (ICCAT) počinje danas svoj 19. posebni sastanak u Genovi u Italiji.

WWF (Svjetske fond za zaštitu okoliša) tim povodom pozvao je izaslanike ICCAT-a da ostanu oprezni u vezi sa upravljanjem izlovom mediteranske plavoperajne tune.

Naime, unatoč nedavnim indicijama da se populacije tune oporavljaju, postoje značajne manjkavosti u sistemu praćenja ulova koje i dalje omogućavaju da ilegalna, neprijavljena i neregulirana tuna dospijeva do globalnih tržišta.

“U posljednjih nekoliko godina ICCAT i ostali dionici napravili su izvanredne korake koji su doveli do početka oporavka istočno-atlantske i mediteranske tune. Ali moramo ostati oprezni – bez definiranog sistema praćenja, ugrožavamo godine truda za oporavak jedne od ikona svjetskih oceana”, rekao je dr. Sergi Tudela, voditelj ribarskog programa iz Mediteranskog programa WWF-a.

Nedavna studija WWF-a zaključuje da je ICCAT-ova dokumentacijska shema za ulov tune (BCD), koja bi trebala omogućiti puno praćenje ulova, puna nedostataka koji dovode u pitanje njenu sposobnost da zadrži ilegalne proizvode plavoperajne tune s tržišta.

Studija također pokazuje da sadašnji BCD sistem ne zadovoljava minimalne standarde Uredbe EU na području sprječavanja ilegalnog ulova, saopćio je WWF te pozvao na hitnu reformu BCD sistema.

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

“Pozitivne mjere koje provodi ICCAT u posljednjih nekoliko godina i prve naznake oporavka populacija istočno-atlantske i mediteranske tune, neke dionike su navele da zatraže manje stroge mjere upravljanja i pozivaju na dramatično povećanje ribolovnih kvota. No, nedostatak opreza u postavljanju pravila mogao bi ozbiljno poremetiti trenutni trend oporavka”, rekao je Tudela.

WWF poziva sve ugovorne stranke ICCAT-a i industriju da i ove godine zadrže oprezan stav u upravljanju kvotama izlova plavoperajne tune te pri donošenju drugih odluka koje su od ključnog značaja za ovu vrstu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.