Najnovije vijestiReportaže

Susret sa zmijama na Vrataru

Ž7=Vratar  stanište  zmija smuka i crnih šarki, Čedo Damjanović  (Foto, I. BAJROVIĆ)Piše: Ismet BAJROVIĆ

Poznati  sportski ribolovac Čedo Damjanović iz Istočnog Sarajeva više od pet decenija se bavi  sportskim ribolovom i hvatanjem zmija. U četvratk smo ga zatekli na rijeci Sutjeski i Izgorki kako  peca ribu, jer mu je to velika ljubav i razonoda.

Za vrijeme boravka pored rijeka na nekoliko mjesta vidjeli smo  gmizavce –  poskoka, crnu šarku  i smuka, a na lokalitetu  Vratar je stanište zmija i njihovog parenja. Pored same ceste svake godine se okuplja veliki broj zmija za vrijeme parenja. Sa kamerom u ruci posjetili smo to mjesto i vidjeli desetak zmija crna šarka i smuk.

Čedo Damjanović je pokušao da uhvati crnu šarku da se slika sa njom, ali je  zmija brzom odjurila u nepoznatom pravcu. U neposrednoj blizini pord kolobrana vidjeli smo nekoliko gmizavaca – zmija smuk koje su se sunčale pored ceste. Damjanović je jednu uhvatio i sa  njom pozirao za Dnevni avaz. On kaže, da  je stekao veliko iskustvo u hvatanju gmizavaca i da se ovim hobijem bavi od rane mladosti. I pored činjenice da su ga zmije ujedale tri puta u životu on ih i dalje hvata i ponovo pusti na slobodu.

Pročitajte i:   Održana prva dva kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Okušao sam i ja iz bliza da slikam  zmiju smuka koja je zbog našeg prisustva bila uznemirena i iako je bezopasna, dva puta me “zveknula” u ribarsku čizmu. Prvi put u životu na Vrataru sam držao zmiju u ricu i nikad više. Zato preporučujemo svima koji budu imali priliku da vide bilo koju vrstu zmija da ih zaobiđu i da ih ne ubijaju.

U prkos mogućem strahu, kada dođete u kontakt sa zmijom morate se umiriti i  zaustaviti. Činjenica je da se  zmije više plaše nas nego mi njih. U našoj zemlji  jedini istinski opasan po život je poskog i crna šarka. Poskok je dužine (60-90 cemtimetara), a crna šarka je dužine oko 75 centimetara) i jedna je od najbržih i najotrovnijih zmija na našim prostorima.

“Velika je moja ljubav da lovim ribu i hobi da hvatam zmije. Lovio sam  lijepe primjerke mladice, pastrmke, soma, šarana, lipljana… Obišao brojne rijeke i jezera. Hvatao sam  sve vrste zmija. Na Vrataru sam uhvatio tri smuka dužine oko 130 centimetra, ali ova zmija nije otrovna već je agresivna. Zmiji nikad nemoj vjerovati. Poskok i crna  šarka su najotrovnije. Poskok sa ćubom na glavi je mužjak i ima brz refleks. Ako hvatate zmiju, nikada joj ne dozvolite da vam se smota oko ruke ili oko noge, jer zmije imaju jake mišiće i stežu ruku”, kaže  Čedo Damjanović.

Pročitajte i:   Ekolozi u misiji zaštite Gornje Neretve: 300 čuda prirode ili 7 malih elektrana

Na loklalitetu Vratar brojni putnici namjernici često zastanu  sa svojim autima da  vide zmije koje ljubav vode na podzidi dužine oko 50 metara.  Nije preporučljivo da se  zmije ubijaju, jer ni one nikoga ne napadaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.