EkologijaNajnovije vijesti

Povodom Svjetskog dana životne sredine: Protestni izlet zbog gradnje HE “Medna”

Povodom 5. juna, Svjetskog dana životne sredine i Dana rijeke Sane, Koalicija za Sanu organizovala je, sedmu godinu zaredom, protestni izlet na izvorima ove prelijepe rijeke. Koalicija ponovo apeluje da se izvori Sane trebaju očuvati, uprkos započetoj izgradnji hidroelektrane “Medna”.

Koalicija za Sanu koju čine 23 udruženja ljubitelja prirode i sporta, zajedno sa Opštinom Ribnik već godinama pokušava da spriječi ovaj zločin protiv prirode i građana.

“Od Sane ne odustajemo. Iako se hidroelektrana gradi, nismo digli ruke od ljudi koji žive uz Sanu i njenih prirodnih vrijednosti koje imaju evropski i svjetski značaj. Učesnici protesta iz Prijedora, Sanskog Mosta, Ključa, Fojnice, Mostara, Banjaluke, Prnjavora i drugih mjesta su danas bili oduševljeni ljepotom Sane, ali i razočarani i bijesni zbog gradnje hidroelektrane”, izjavio je Goran Krivić, koordinator Koalicije za Sanu.

Da podsjetimo, investitor “LSB Elektrane” iz Banjaluke pod okriljem “Interenergo” d.o.o. Ljubljana vlasništva austrijsko-njemačke kompanije Kelag International, gradi malu hidroelektranu “Medna” na samim izvorima rijeke Sane. Nakon svih argumenata koje preko osam godina koristimo i naglašavamo, Koalicija za Sanu je 2016. godine izradila i Studiju ekonomske opravdanosti i tako dokazala i ekonomsku neisplativost ovog projekta i negativan finansijski efekat po budžet općine i Republike Srpske u iznosu od preko milion maraka.

Pročitajte i:   Sretan Vaskrs!

“Na ovogodišnjim protestima pridružili su nam se i aktivisti iz Koalicije za zaštitu rijeka BiH koji su poručili da su planovi za izgradnju preko 300 hidroelektrana i davanje naših najvažnijih prirodnih resursa pod koncesiju pljačka naroda Bosne i Hercegovine”, dodao je Viktor Bjelić ispred Koalicije za zaštitu rijeka Bosne i Hercegovine.

Nakon osam godina borbe i pored izgradnje hidroelektrane “Medna”, nije kasno da se sačuva Sana. Danas nadležnim institucijama i investitorima u Austriju i Njemačku šaljemo poruku da će hidroelektrana “Medna” biti zapamćena kao jedan od najvećih promašaja i zločina nad prirodom i ljudima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.