Najnovije vijestiOstale vijesti

U povodu izgradnje spalionice guma u Vitezu: Samo je nukelarni otpad opasniji od dioksina iz pirolize guma

U nastojanju da građanima Viteza približimo što je to piroliza guma i o kakvoj se opasnoj tvornici radi zamolili smo profesoricu Gabrijelu Vuk da napiše koliko su štetni dioksini i furani koji nastaju spaljivanjem automobilskih guma.

Okolinsku dozvolu za takvu tvornicu već je poduzeću Greta Green dalo federalno ministarstvo okoliša bez ikakve javne rasprave. Kao što je već poznato, tvornica za spaljivanje automobilskih guma bi trebalo da se gradi u krugu poslovnog sustava Vitezit.

“Dioksini i furani postojani su organski spojevi koji imaju visoko štetan utjecaj na zdravlje ljudi. Razlikuju se međusobno samo po prisutnosti ili odsutnosti molekule kisika u svojoj strukturi.

Nastaju kao produkt nepotpunog izgaranja organskih tvari koje sadrže klor na temperaturama između 250 i 400°C. Obuhvaćaju 210 spojeva, a najopasniji u grupi dioksina je TCDD ili jedostavno, „dioksin“.

Dioksini nastaju izgaranjem mnoštva tvari, nastaju kao nusprodukt u industrijskim procesima, u raznim kemijskim procesima u organskoj i kemijskoj industriji, nastaju prilikom spaljivanja otpada radi nepotpunog sagorijavanja (primjerice pirolizom autoguma i sl.), i u malim količinama nastaju u prirodnim procesima kao što su erupcije vulkana, šumski požari..

Pročitajte i:   Poziv za učešće na Prvenstvu i Kupu FBiH u lovu ribe udicom na plovak

Djeluju vrlo otrovno ako se udišu, u dodiru s kožom i ako se progutaju, postoji opasnost od učinaka nakupljanja, mogu izazvati rak, vrlo su otrovni za organizme koji žive u vodi i mogu dugotrajno štetno djelovati u vodi, mogu smanjiti plodnost, te štetno djelovati na plod.

Ova opasna svojstva su zaista impresivna. Dioksini i furani su karcinogeni prve kategorije, mutageni prve kategorije i reproduktivno otrovne kemikalije prve kategorije.

Ali tome nije kraj, treba spomenuti da su izrazito neurotoksični, da izazivaju tešku imunodeficijenciju, oštećenje hormonalnog sustava i da prema mišljenju mnogih stručnjaka mogu dovesti do različitih štetnih promjena u životinja (uključujući ljude), biljaka i mikroorganizama. Imaju i izrazito snažnu akutnu otrovnost, a k tome su bionerazgradivi.

Veliki broj znanstvenika smatra da je samo nuklearni otpad štetniji od dioksina”.

Gabrijela Vuk

One thought on “U povodu izgradnje spalionice guma u Vitezu: Samo je nukelarni otpad opasniji od dioksina iz pirolize guma

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.