Najnovije vijestiOstale vijesti

Mrlje na Jablaničkom jezeru: Ribari sumnjaju na fenomen “cvjetanja jezera”, struka oprezna

Mrlje koje su se jučer pojavile na Jablaničkom jezeru, na lokacijama Ostrošca i Čelebića, uznemirile su građanstvo, a reagovala je policija, civilna zaštita i nadležne kantonalne i opštinske inspekcije. Dok se čekaju nalazi inspekcija, ribari upućuju na fenomen cvjetanja jezera, a struka na pojačan oprez i izostanak adekvatne reakcija nadležnih organa.

“Još uvijek se u zaljevima oko Čelebića može primijetiti tamnija boja jezera, ali teško nam je vjerovati da je u pitanju naftna mrlja ili nešto slično. Slična pojava je registrovana i prije petnaestak dana, ali je okarakterisana kao fenomen cvjetanja jezera”, ističe Mirsad Trešnjo, sekretar Organizacije sportskih ribolovaca Konjic, koja je zakonski upravitelj ribolovnim područjem Konjica koje čine rijeka Neretva sa pritokama te Boračko i Jablaničko jezero.

Ribari nastoje smiriti javnost i spriječiti širenje dezinformacija te sugeriraju da je potrebno sačekati rezultate analiza koji će potvrditi ili opovrgnuti ovu i slične teze.

“Iznošenje dezinformacija nikome nije u cilju, nakon nalaza nadležnih inspekcija koje su jučer i danas na terenu svi ćemo znati više. Uslijed visokih temperatura i nekih drugih uzroka može doći do cvjetanja jezerske trave i algi, a epilog može biti ovakav”, kazali su nam iz Organizacije sportskih ribolovaca Konjic.

Pročitajte i:   Emir Dedić na pecanje ne ide bez Senade: Ona je moj ribolovac, a ja sam majstor (VIDEO)

Struka oprezna

Magistar ihtiologije Pavle Spasojević kaže da je bez obzira na to kojeg je porijekla mrlja još jučer trebala biti izrečena određena mjera upozorenja vezana za ribare ili kupače.

“Koliko sam ja informisan mrlje su uočili ribari, zatim da je došla policija, pa su oni zvali inspektore i svi utvrdili postojanje mrlje, navodno su uzeti uzorci i poslani na analizu. Inspektori nisu stavili nikakvu preventivnu zabranu kupanja ili ribolova dok se ne utvrdi porijeklo i vrsta zagađenja, a na fotografijama se vide kupači u mrlji. Šta je uzrok može se samo nagađati, sve fekalne vode Konjica i ostalih naselja idu direktno u jezero”, kaže nam Spasojević.

Spasojević sumnja da je došlo do prekomjernog razvoja algi usljed prekomjernog zagađenja organskim materijama, a pojačan rast je i posljedica rasta temperature vode i vodostaja uz umanjeni protok vode kroz jezero.

Cvjetanje vode predstavlja jedan vid procesa koji se naziva eutrofizacija, a koji se smatra za prirodni odgovor ekosistema na prisustvo povećanja prirodnih ili vještačkih supstanci u vodi, kao što su fosfati ili nitrati, otpad i đubrivo sa poljoprivrednih površina i drugo. Eutrofizacija može nastati prirodno ili ljudskim djelovanjem.

Pročitajte i:   Poziv za učešće na Prvenstvu i Kupu FBiH u lovu ribe udicom na plovak

Inspektori u potrazi za mrljama, uzorke jučer očito niko nije uzeo

Na terenu smo zatekli i Mirsada Smailagića, glavnog federalnog vodnog inspektora, koji sa svojim saradnicima radi na obilasku lokacije, ali danas ne može identificirati i locirati jučer prijavljene mrlje. Problem inspekciji predstavlja i činjenica da vjerovatno niko od nadležnih jučer nije uzeo uzorak vode.

“Mi smo od policije dobili službenu zabilješku, ali po svemu sudeći jučer niko nije uzeo uzorak. Policiji to naravno nije posao, civilna zaštita kaže da oni nisu uzeli nikakav uzorak, a slično kažu i ostali koje smo jutros kontaktirali. Problem je u koordinaciji, ali mi smo na terenu i nastojat ćemo uraditi svoj dio posla”, kazao nam je Smailagić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.