Najnovije vijestiOstale vijesti

PRESUDA VRHOVNOG SUDA: Elektroprivreda HZHB dužna isplatiti mostarskim ribarima milion KM

Vrhovni sud Federacije BiH presudio je u korist Udruženja sportskih ribolovaca “Neretva 1933” iz Mostara te naložio Elektroprivredi HZHB isplatu oko milion KM po osnovu odštete za uništeni riblji fond.

Kako je za Klix.ba kazao Rizo Tvrtković voditelj advokatskog ureda koji je zastupao ribare, odšteta koju će Elektroprivreda morati platiti iznosi oko 500 hiljada KM glavnice uvećano za zakonom propisane zatezne kamate. Kako je ta glavnica zaključna s 2013. godinom iznos s kamatama penje se na oko milion KM.

Sportski robolovci su tužili Elektroprivredu HZ HB d.d. Mostar jer koristi Hidroelektranu Mostar i nije izvršavala zakonsku obvezu na način da omogući normalnu migraciju i prirodno razmnožavanje ribe, niti je vršila kontinuirano poribljavanje rijeke Neretve. Tužba, koja se odnosila za period od 2010. do 2013. godine.

“Općinski sud je prvo odbio tužbu, Kantonalni žalbu na tu presudu, da bi sada Vrhovni sud Federacije BiH presudio u našu korist i kazao nižim instancama da nisu postupale u skladu sa zakonom”, kazao je advokat Trtković za naš portal.

Pročitajte i:   Sretan Uskrs!

Advokat podsjeća da je obaveza elektroprivreda da, ako oko brana nisu izgrađeni kanali koji omogućavaju nesmatanu migraciju ribe, na godišnjoj osnovi plate ribarskim društvima nadoknadu za pretrpljenu štetu, a tu obavezu Elektroprivreda HZHB nije poštovala.

Ribarska udruženja iz tih sredstava vrše kontinuirana poribljavanja, organizuju lovočuvarsku službu, brinu se za riblji fond…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.