EkologijaNajnovije vijesti

Kompanija Henkel šestu godinu zaredom organizuje projekt “Zajedno za čiste vode BiH”

Prva u nizu ovogodišnjih akcija ekološkog projekta “Zajedno za čiste vode BiH”, provedena je na rijeci Drini kod Višegrada, u nedjelju, 12. jula.

Čvrsti otpad iz ovog dijela Drine, poput plastične i staklene ambalaže, automobilskih guma i limarije, te dijelova bijele tehnike, samo je dio smeća kojeg su iz korita rijeke izvukli ronioci Ronilačkog kluba Bosna. Sav otpad propisno je zbrinut kako bi se zaštitio ekosistem i kako bi sadašnje i buduće generacije mogle uživati u čistoći i ljepoti ove rijeke.

Šestu godinu zaredom kompanija Henkel organizira ovaj projekt s ciljem čišćenja bosanskohercegovačkih rijeka i jezera od smeća i podizanja svijesti javnosti o važnosti njegovog pravilnog odlaganja. Kao i prethodnih godina, akcija se sprovodi u saradnji sa Ronilačkim klubom Bosna, kompanijom Bingo i kompanijom Eko život.

“Održivost i zaštita životne sredine su među ključnim vrijednostima kompanije Henkel, te je izuzetno važno da podstičemo projekte koji imaju dugoročni efekt na lokalnu zajednicu. Drago nam je da već šestu godinu zaredom imamo izuzetno važne partnere na ovom projektu, jer samo zajedničkim zalaganjima možemo pružiti značajan doprinos kako u samom čišćenju rijeka, tako i u edukaciji javnosti o značaju zaštite životne sredine. Ovom prilikom bih još jednom iskazao zahvalnost svima koji su se pridružili ovom projektu”, izjavio je Admir Suljević, Head of Key Account Management u kompaniji Henkel.

Pročitajte i:   Na rijeci Lepenici u Kiseljaku održano 3. kolo Premijer SPIN lige BiH

Nakon Drine, članovi RK Bosna tokom mjeseca jula i augusta zaronit će ispod površine Boračkog jezera te rijeka Željeznice i Bosne kod Sarajeva, kako bi uklonili smeće i iz ovog prirodnog blaga.

“Izuzetna nam je čast ponovo biti dijelom projekta čiji cilj su čiste vode BiH. S akcije čišćenja rijeke Drine kod Višegrada vratili smo se zadovoljni urađenim poslom, ali ne i lošim navikama našeg stanovništva koje i dalje baca smeće u vode. U ovoj akciji učestvovalo je 16 ronilaca. Vrijeme nas je poslužilo, ali je nažalost vidljivost u vodi bila slaba. Ipak, izvadili smo više od 120 vreća smeća, što je jasan pokazatelj da i dalje treba intenzivno raditi na razvijanju svijesti o pravilnom odlaganju otpada kod stanovništva”, istakao je Hrvoje Gavrančić, predsjednik Ronilačkog kluba Bosna.

Kompanija Bingo, jedan od partnera projekta “Zajedno za čiste vode BiH”, u svojim prodajnim centrima organizirala je prodajnu akciju Henkelovih proizvoda Persil, Bref i Somat, a dio sredstava od njihove prodaje usmjeren je na čišćenje rijeka i jezera BiH.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo Federacije BiH u lovu šarana i amura

“Drago nam je da smo, bez obzira na epidemiološku situaciju u našoj zemlji, ipak krenuli u realizaciju dogovorenih akcija čišćenja. Vjerujemo da će ove ekološke akcije, ukoliko se budu radile kontinuirano, doprinijeti stabilizaciji ekološke slike naših voda. Akcijama čišćenja voda potpomažemo razvoju ekološke svijesti i vjerujemo da naši potrošači i sugrađani to već prepoznaju”, izjavila je Tatjana Paunoski, rukovodilac službe marketinga kompanije BIngo.

Procesuiranje otpada iz bh. voda, uz poštivanje svih ekoloških standarda, povjereno je kompaniji Eko život. U narednom periodu planirane su još tri akcije čišćenja rijeka i jezera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.