Iz regijeNajnovije vijesti

(VIDEO) Pobuna u Rakiti: Pale dve cevi, sad je na redu država (SRB)

Akciju vađenja cevi mini-hdroelektrane iz Rakitske reke naša ekipa pratila je uživo. U selu Rakita, u blizini Babušnice, meštani kao i aktivisti koji su im se pridružili, tokom akcije u organizaciji Pokreta “Odbranimo reke Stare planine” uspeli su da probiju dve cevi, i tako onesposobe cevodod.

13.07 – VIDEO Akcija probijanja cevi završena, “uradili smo sve što se rukama moglo”

Nakon što je probijena još jedna cev, akcija je završena, jer, kako kažu organizatori i aktivisti, urađeno je sve što se moglo uraditi rukama, krampovima i brusilicama.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Pokreta “Odbranimo reke Stare planine” poručio je da će svako ko pokuša da reke “zatvori” u cevi proći isto kao i investitor mini – hidroelektrane u Rakiti:

Organizatori, aktivisti i meštani zadovoljni su učinkom, pošto su onesposobili cevovod i sproveli ono što država godinu i po dana nije sprovela.

Blatnjavi, mokri ali i zadovoljni, uputili su se ka centru sela da probaju domaći pasulj.

Čuje se i grmljavina, a meštani očekuju nevreme, javlja naša reporterka.

12.55 – Marinika Tepić u Rakiti

“Došla sam danas kao građanka a ne političarka. Mnogo sam naučila iz ovog dana i videla sam šta sve ljudske ruke mogu da urade kada se ujedine”, rekla je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić.

12.43 – (VIDEO) Desimir Stojanov, predsednik Mesne zajednice Rakita, za “Južne vesti”: “Tri godine pokušavamo da država uradi ono što mora, a ona neće.”

neće.”

 

12.09 – Probijena prva cev u Rakitskoj reci, onesposobljen cevovod

“Nema tehničkih uslova da se cev fizički ukloni iz reke, za to je potreban bager, ali je cevovod onesposobljen”, rekli su aktivisti našoj novinarki.

12.04 – Aktivisti nabavili veću brusilicu i agregat

Cevovod mini- hidroelektrane u Rakitskoj reci i dalje odoleva, aktivistima stigla dodatna oprema. Do sada su koristili manje brusilice, motike i lopate da izvuku cevi.

11.42 – Veselinović u Rakiti: Ovo je pokazna vežba iz solidarnosti

Aktivista Inicijative “Ne davimo Beograd” Dobrica Veselinović rekao je za Nova.rs da se danas u Rakiti odvija “pokazna vežba iz solidarnosti”.

11.20 –  Dr Dejan Žujović u Rakiti

“Došao sam da podržim akciju vađenja cevi i da pomognem državi Srbiji da počne da poštuje svoje zakone i sudske odluke koje su već donete”, rekao je za Nova.rs dr Dejan Žujović.

11.06 – Građani bacaju kamenje na cevi kako bi ih izvadili iz ležišta, spremne i brusilice

Otkopavanje cevi u selu Rakita
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je da je trenutak da se “ovo đubre izbaci iz reke”, pokazujući na cevovod.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

“Nema odstupanja, svima treba da bude jasno da će građani sprovoditi zakon ako ga država ne sprovodi”, rekao je Ćuta.

Nema policije i nema nikakvih incidenata, javlja naša novinarka.

 

10.43 – Cevi još odolevaju, aktivisti ne odustaju

Nekoliko stotina aktivista nalazi se kod cevovoda mini – hidroelektrane “Zvonce” u Rakitskoj reci, cevi još odolevaju. Razvijen je veliki transparent “Sačuvajmo reke”

Otkopavanje cevi u selu Rakita
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

10.22 – Kolona aktivista krenula ka cevovodu u Rakitskoj reci

Građani, aktivisti i meštani od alata imaju krampove i lopate. I dalje nema policije u selu, ali su patrole viđene na putu ka tom selu, i tražili su lične karte, javlja naša novinarka.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

10.15 – Ćuta: “Počinje vađenje cevi, ne provocirajte policajce ako dođu”

Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista pokreta “Odbranimo reke Stare planine” objavio je početak akcije vađenja dela cevovoda za mini -hidroelektranu “Zvonce” u selu Rakita.

“Pozivam vas da ne provocirate policiju, ukoliko se pojave”, poručio je okupljenim aktivistima i meštanima.

 

***

Podsetimo, prošlo je više od godinu i po dana od usvajanja rešenja o vađenju dela cevovoda za mini-hidroelektranu “Zvonce” u selu Rakita, a cevi i dalje leže ukopane.

Zato su aktivisti i meštani ovog sela u blizini Babušnice rešili da uzmu stvari u svoje ruke. Pokret Odbranimo reke Stare planine organizovao je vađenje cevi iz korita Rakitske reke, a u akciju su uključili brojni građani.

Neki su stigli još protekle noći i za akciju su se pripremali uz logorsku vatru i prikladnu muziku. Pokret Ne davimo Beograd je podržao odbranu Rakitske reke i organizovao dolazak iz prestonice.

 

U akciji je svako pomogao čime je mogao,a bagera i teških mašina nije bilo. Brusilicama, ašovima, rukama, čupane su cevi iz Rakitske reke.

Rakita administrativno ne pripada Staroj planini, ali je pokret Odbranimo reke stare planine rešio da ne čeka skrštenih ruku. Ipak, upućivan je i apel da ne bude sukoba i nemilih incidenata sa policijom.

 

Izgradnja MHE Zvonce u Rakiti već duže vreme je u žiži javnosti, a pogotovo nakon što je republički inspektor zaštite životne sredine Milan Štetić naložio Goranu Beliću, investitoru MHE “Zvonce” da cevovod postavljen u koritu za veliku vodu, na deonici dugoj oko 300 metara, bude izvađen, a teren saniran i vraćen u prethodno stanje. No, iako je rešenje doneto još u januaru prošle godine, cevi su i dalje na istom mestu

Mesna zajednica Rakita obavestila je Opštini Babušnica, Ministarstvu zaštite životne sredine, Ministarstvu građevinarstva saobraćaja i infrastrukture, da je donela odluku da će o svom trošku ukloniti cevi iz korita Rakitske reke, a troškove navedenih radnji će, kako kažu, naplatiti od investitora u sudskom postupku.

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Predstavnici pokreta su početkom juna razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić, kada su tražili da se ispuni ono što im je na sastanku u septembru prošle godine obećao predsednik Aleksandar Vučić.

Pogledajte fotografije sa današnje akcije:

Jedan od vođa pokreta Aleksandar Jovanović Ćuta je od premijerke zatražio da se organizuje jedan veliki sastanak, koji će direktno prenositi javni servis, na kom će predstavnici vlade i nadležnih ministarstava jasno reći kada će ispuniti sve ono što je obećano u ovoj oblasti, posebno na sastanku kod predsedika Vučića prošlog septembra.

Međutim, premijerka nikad nije odgovorila na taj zahtev.

Tog 29. septembra 2019. godine na sastanku kod Vučića dogovoreno da se iz zaštićenih područja u potpunosti brišu male hidroelektrane, da se uklone cevi iz Rakite, kao i da se formira mešovita komisija, sastavljena od predstavnika pokreta Odbranimo reke Stare planine i Vlade, koja će ustanoviti zakonitost svih izdatih dozvola i uporediti ih sa MHE koje rade i onim predmetima koji su u postupku za dobijanje dozvole.

Bonus video:

Pratite 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.