EkologijaNajnovije vijesti

U Višegrad stigao brod za čišćenje plutajućeg otpada iz Drine

Gomila smeća već duže vremena nalazi se u rijeci Drini, što je uzrokovalo ekološku katastrofu u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Međutim, rješenje problema se nazire s obzirom da je danas u Višegrad stigao specijalizovani brod za čišćenje plutajućeg otpada.

Otpad se gomila u blizini Hidroelektrane Višegrad zbog barijera koje postoje na rijeci, a prirodno okruženje je postalo velika deponija.

Iz višegradskog Udruženje građana “Eko centar” navedeno je da su danas stigli predstavnici njemačke kompanije “Collectix” s brodom za čišćenje otpada.

Predstavnici njemačke kompanije “Collectix” stigli su danas u Višegrad sa specijalizovanim brodom za čišćenje plutajućeg…

Objavljuje Udruženje građana Eko CentarUtorak, 23. veljače 2021.

“Nećemo biti skromni kad kažemo da je velikim naporima, borbom i zalaganjem našeg udruženja došlo do realizacije projekta čišćenja Višegradskog jezera koje počinje danas. Također, ‘Eko centar’ Višegrad će potpisati i ugovor o zajedničkoj saradnji sa firmom koja učestvuje u ovom projektu, bit će angažovani i članovi našeg udruženja, a što je najbitnije, izvađeni otpad biće recikliran”, dodali su.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo USR Sarajevo 1906, Memorijal “Ermin Hadžić”

Šest do osam hiljada kubnih metara otpada svake godine završi u jezeru kod Višegrada, što ugrožava i rad hidroelektrane. Smeće koje je nakupljeno u rijeci Drini ima veliki utjecaj na bioraznolikost, što može izazvati posljedice i po čovjeka.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.