EkologijaNajnovije vijesti

Još jedna pobjeda ekoloških aktivista u BiH: Poništena dozvola za gradnju dvije MHE na Neretvici

Ministarstvo prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona je ukinulo građevinske dozvole za dvije male hidroelektrane na rijeci Neretvici.

Uprkos tome što je gradnja malih hidroelektrana Srijanski most i Gorovnik bila skoro “gotova stvar”, građani i aktivisti su ipak uspjeli sačuvati ušće na rijeci Neretvici.

NVO Zeleni Neretva i tim Arhaus centra u BiH su pripremili i dostavili zahtjeve za reviziju dozvola resornom kantonalnom ministarstvu, koje je na kraju i poništilo sporne dozvole.

Građani su se u junu u velikom broju okupili na Goranskom Polju, kako bi spriječili početak radova na ove dvije male hidroelektrane, koji su bili zakazani za taj dan. Kada su kamioni i policija došli na mjesto gdje bi trebala početi izgradnja, građani su zajedno s aktivistima svojim tijelima i pjesmom spriječili prolazak.

Nakon ovoga, krajem jula, načelnik Konjica Osman Ćatić je bio na sastanku s Elektroprivredom BiH kako bi razgovarali o daljnjim aktivnostima na ušću Neretvice, a oni su nažalost dogovorili da se nastavi gradnja ove dvije hidroelektrane. Ćatić je tada rekao da je njihova izgradnja “interes općine Konjic”, međutim ljudi koji žive tu ga demantuju glasnim iskazivanjem nezadovoljstva.

Pročitajte i:   Kod Pule ulovljena najotrovnija riba na svijetu, evo šta su pronašli kad su je otvorili

Udruženje građana “Neretvica – Pusti me da tečem” je nedavno Kantonalnom tužilaštvu HNK podnijelo i krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u Općini Konjic zbog sumnje da su počinile krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti i nesavjesnog rada u službi tako što su izdali odobrenje za građenje za dvije MHE bez priložene energetske dozvole. Rješenja o odobrenju za građenje potpisao je Esad Omerović, koji se nalazi na čelu Službe za prostorno uređenje, građenje i obnovu Općine Konjic.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.