EkologijaNajnovije vijesti

Lijekovi koji završavaju u rijekama prijete okolišu i zdravlju čovječanstva

Zagađenje svjetskih rijeka medicinskim i farmaceutskim proizvodima predstavlja prijetnju za okolinu i zdravlje čovječanstva, navodi se u novom istraživanju Univerziteta York.

Paracetamol, nikotin, kofein te lijekovi za epilepsiju i dijabetes spominju se u istraživanju koje je najšire dosad obavljeno na globalnom nivou. Rijeke u Pakistanu, Boliviji i Etiopiji su među najzagađenijim na svijetu, dok su rijeke na Islandu, u Norveškoj i Amazonskoj prašumi među najčišćim.

Međutim, utjecaj mnogih uobičajenih farmaceutskih jedinjenja u rijekama još uvijek je relativno nepoznat iako je ustanovljeno da otapanje ljudskih kontraceptiva može utjecati na razvoj i reprodukciju riba, a naučnici strahuju da bi povećano prisustvo antibiotika u rijekama moglo ograničiti njihovu efikasnost kao lijekova.

U istraživanju su uzeti uzorci vode s više od hiljadu lokacija u 100 zemalja, a ustanovljeno je da u više od četvrtine od 258 rijeka postoje “aktivni farmaceutski sastojci” prisutni u količini koja se smatra nesigurnom za vodene organizme.

“Mi uzimamo ove hemikalije koje imaju neke željene efekte na nas i onda napuštaju naša tijela. Međutim, čak i moderni efikasni tretmani pročišćavanja vode u postrojenjima nisu u mogućnosti da u potpunosi razgrade ova jedinjenja prije nego završe u rijekama ili jezerima”, izjavio je vodeći autor istraživanja dr. Joh Wilkinson za BBC.

Pročitajte i:   Poziv za učešće u Premijer ligi BiH u disciplini ‘Lov šarana i amura’

Dva najčešće prisutna lijeka su karbamezepin koji se koristi u liječenju epilepsije i bolova uzrokovanim živcima te metformin, koji se koristi u liječenju dijabatesa.

Također, otkrivene su i visoke koncentracije “životnih namirnica” poput kofeina i nikotina, ali i paracetamola koji se koristi protiv bolova.

U Africi je u visokim koncentracijama pronađen artemisinin, lijek protiv malarije.

“Možemo reći da je utjecaj prisustva ovakvih lijekova u rijekama vjerovatno negativan, ali su potrebni individualni testovi. S druge strane, istraživanja je relativno malo. Situacija će se samo pogoršavati dok povećavamo upotrebu farmakoloških rješenja za svaku bolest, fizičku ili mentalnu”, rekla je dr. Veronica Edmonds-Brown s britanskog Univerziteta Hertfordshire za BBC.

U izvještaju se navodi da bi povećano prisustvo antibiotika u rijekama moglo dovesti do razvoja otpornih bakterija, čime bi se narušila efikasnost lijekova i na kraju bi to predstavljalo “globalnu prijetnju okolišu, ali i globalnom zdravlju”.

Najzagađenije rijeke su u zemljama s niskim i srednjim prihodima te u područjima gdje je bilo odlaganja otpadnih voda, gdje se loše upravlja otpadnim vodama i farmaceutskim otpadom.

Pročitajte i:   Poziv za prijavu za učešće u Premijer ligi BiH u lovu šarana i amura

“Rijeke u Nigeriji i Južnoj Africi su visoko kontaminirane lijekovima, a razlog je nedostatak infrastrukture za pročišćavanje optadnih voda. Ovo je posebno zabrinjavajuće jer imate najranjivije populacije s najmanjim pristupom zdravstvenoj brizi”, smatra dr. Mohamed Abdallah, profesor saradnik na Univerzitetu Birmingham u Velikoj Britaniji.

Dr. Wilinson smatra da je za poboljšanje situacije potrebno mnogo faktora, a među njima je i ispravna upotreba lijekova. To znači da bi trebalo biti teže nabaviti lijekove poput antibiotika te da bi doze trebale biti strožije ograničavane.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.