Vlada HNK-a podržat će Svjetsko prvenstvo u mušičarenju za mlade

Dr. sc. Nevenko Herceg, premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, danas je primio Juricu Ćorića, predsjednika Udruženja sportskih ribolovaca ”Neretva 1933.” i Danijela Kobačića, predsjednika Sportsko-ribolovnog saveza BiH.

Gospodin Ćorić upoznao je predsjednika Hercega s aktivnostima Udruženja te poteškoćama s kojima se susreću u radu.

”Udruženje sportskih ribolovaca ‘Neretva 1933.’ velika je organizacija koja broji više od 1600 ribolovaca. Upravo iz tog razloga, Sportsko-ribolovni savez BiH planira da HNK dogodine bude domaćin Svjetskog prvenstva u mušičarenju za mlade na rijeci Buni. Na prvenstvu će sudjelovati više od 15 reprezentacija pa koristim priliku zatražiti podršku Vlade HNK-a u organizaciji ovog takmičenja”, rekao je Ćorić.

Danijel Kobačić je naglasio da u FBiH, od ukupno 12 hiljada registrovanih ribolovaca ima više od 3000 djece te da očekuju da će ovaj događaj biti iznimno posjećen, što bi trebalo otvoriti neka nova vrata kada je u pitanju ribolovni turizam.

”Dosta ljudi koji lovi na varalice, voblere, leptire i slično, no ipak je mušičarenje mostarska tradicija i ono je najzastupljenije. Ono što privlači svakog istinskog ribolovca nije to da ulovi ribu i odnese je kući, nego upravo ono nadmudrivanje s ribom, pravljenje lažnih mušica koje će riba ‘uzeti’ misleći da je prava. To je čar sportskog ribolova”, izjavio je Kobačić.

Pročitajte i:   Jezero Šićki Brod neće biti deponija: Dokaz da građani mogu poremetiti planove vlasti

”Ponosan sam na činjenicu da su Mostar i HNK u posljednje vrijeme domaćini različitih događanja. Vlada HNK-a, u skladu sa svojim mogućnostima, nastoji podržavati kvalitetne projekte pa ćemo podržati i organizaciju Svjetskog prvenstva u mušičarenju za mlade i zbog činjenice da je riječ o zanimljivom sportskom događaju, ali i zbog činjenice da je takmičenje usmjereno djeci i mladima i da pridonosi razvoju jedne posebne turističke grane koja nosi veliki potencijal“, poručio je premijer Herceg.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.