Najnovije vijestiUlovi

Hamdo Neretljak i pastrmka od 8,8 kilograma iz Velikog Plivskog jezera

U nedjelju, u 18:15 sati, Hamdo Neretljak je ulovio ovu ljepoticu u Velikom Plivskom jezeru.

Pecao je na varalicu i prevario je na Ryuki Red Belly 8 cm.

Ova jezerska pastrmka je dugačka 88 centimetara i teška 8,8 kilograma.

Borba sa ribom je trajala oko 5 minuta, a Hamdo kaže da, iako inače svoje ulove vraća nazad u vodu, ovu ljepoticu će preparirati.

Jezerska pastrmka veća je od potočne pastrmke i ima crne pjege nepravilnog oblika. Leđa su joj modro zelena, a bokovi svjetlije, zeleno-žute nijanse. U idealnim uslovima može narasti do 20 kg. Polno zrela postaje četvrte ili pete godine, a mrijesti se od oktobra do decembra u potocima koji se ulijevaju u jezera. Naseljava planinska jezera koja imaju dovoljan dotok svježe vode obogaćene kiseonikom. Jako je grabežljiva i hrani se sitnom ribom i mušicama. Meso joj je izvrsnog kvaliteta.
Treba svakako znati da je ovo samo jedna od više morfi pastrmke te da se ona vrlo brzo mijenja u ovisnosti od životnih uslova. Dakle ovo nije nikakva nova vrsta, kao što neki misle. Samo su u pitanju morfološke promjene, koje naravno diktiraju životni uslovi u kojoj riba obitava.
Čest je ulov u Malom i Velikom Plivskom jezeru, kao i u akumulacionim jezerima Zdaljevac i Bočac. Za ribolovce izuzetno atraktivna grabljivica, koja nerijetko dosegne težinu i preko 5 kg. Davne 2010. godine Zvonimir Vugrin je na Velikom Plivskom jezeru ulovio jezersku pastrmku tešku 12,25 kg, dugu 98 cm. Riba je ulovljena na mepsov blinker br.3.
Prema dostupnim podacima, ovo je najveća pastrmka ulovljena u zadnjih 30-tak godina, a sigurno je da Pliva i Plivska jezera kriju još i veće.

Pročitajte i:   Obavještenje: Promjena termina održavanja Prve lige SRS BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.