EkologijaNajnovije vijesti

Okrugli sto o vodnim resursima Gornje Neretve

Neretva_11_09U organizaciji Općine Konjic dana 22.12.2005. g. održan je okrugli sto pod nazivom: Optimalno korištenje vodnih resusrsa Gornje Neretve u funkciji održivog razvoja. Već iz spiska pozvanih moglo se naslutiti da je skup u funkciji izgradnje hidroelektrana u gornjem toku Neretve. Iako naslov skupa podrazumijeva i one ostale neenergetske mogućnosti iskorištenja Neretve ipak na spisku pozvanih, osim par NVO-a, nije bilo predstavnika ostalih „korisnika“ rijeke Neretve (turistička zajednica, ribolovci, vodovodna preduzeća i dr.). Od pozvanih su prisustvovali predstavnici federalnih ministarstava, Elektroprivrede BiH , Energoinvesta  , Intrade-energije , Hidrogradnje i dr. iz Sarajeva, praktično svi koji su u lancu izgradnje brana, od istražnih radova, izrade projekata, potencijalnih koncesionara, do izvođača radova. I među učesnicima iz Konjica u većini su bile firme (projektne i građevinske) kojima bi pripale „mrvice posla“ eventualnom izgradnjom brane. Imajući u vidu ranije skupove ovakve vrste, koji su obično bili zatvoreni za javnost, može se reći da se javnost ipak postepeno uključuje u rasprave sa ovakvim delikatnim temama.
U samom uvodu skupa načelnik Općine Konjic je decidno postavio dvije činjenice – zahtjeva:

Pročitajte i:   UGSR 'Bistro' Zenica: Započela udruženjska 'Mala škola ribolova'

definitivno odustajanje od izgradnje HE Konjic i učešće općine u suvlasništvu moguće HE Glavatičevo od minimalno 10 % tokom trajanja koncesionog perioda. Rasprava je uglavnom naglašena na lokalne štete i potrebe obeštećenja i suvlasništva na račun općine. Jedini od prisutnih koji je ultimativno, ali bez valjane argumentacije, tražio da se grade sve planirane brane na Neretvi (uključujući i HE Konjic ) je konjički građevinski poduzetnik, koga javnost poznaje uglavnom kao osobu koja primitivno vrijeđa zaštitare okoliša, a pritom ih još i sudski tuži. Potencijalni koncesionar Intrade Energija je, bar na riječima, maksimalno spreman podesiti projekat ( HE Glavatičevo ) prema zahtjevima lokalne zajednice i ekoloških rješenja. Pri tome se misli na pomjeranje brane uzvodno kako bi se zaštitio prostor Glavatičeva, te kompenzacioni sistem koji bi eliminisao velike oscilacije vode nizvodno uslijed vršnog rada elektrane. Predstavnici nevladinih organizacija su istakli da će i ubuduće u demokratskom dijalogu tražiti optimalna rješenja uz alternative i bez brana, kao i to da ponuđeni projekat  HE Glavatičevo od strane Intrade Energije u nevladinom sektoru nije prihvaćen kao prijateljski. Pojedini građani su isticali negativno iskustvo od izgradnje HE Jablanica i ukazivali na niz obećanja koja nikada nisu realizovana.
Zaključeno je da će se dijalog i ovakve demokratske rasprave nastaviti te da će općina formirati Komisiju sastavljenu od vijećnika, ali i od nestranačkih stručnjaka koji će se pratiti dalje aktivnosti i nastojati da se usaglase svi interesi u sklopu održivog razvoja Općine Konjic.

Pročitajte i:   Bajram šerif mubarek olsun

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.