Najnovije vijestiReportažeTakmičenja

Udruženjsko takmičenje USR “Sarajevo 1906” 2006.godine

23.04.2006. godine, na Jablaničkom jezeru je održano udruženjsko takmičenje najstarijeg i jednog od najboljih Udruženja u Bosni i Hercegovini, USR “Sarajevo 1906” iz Sarajeva, a to takmičenje su pratile i kamere ekipe “Bistro BiH” NTV Hayat.
Kao gosti Sarajlija, na takmičenju su nastupili i takmičari iz Sportsko ribolovnog društva “Neretva” iz Mostara a koji do sada nisu imali iskustva u organizovanju istih, te im je ovo bila idealna prilika da praktično saznaju sve detalje oko organizacije i provodjenja udruženjskog takmičenja. Takodje, ovom prilikom su neki od njih polagali i sudijski ispit a da bi zadovoljili i taj kriterij potreban za organizaciju svojih budućih udruženjskih takmičenja.

Lijepo vrijeme je nagovještavalo i lijep dan, a za takmičenje se već unaprijed znalo da će biti neizvjesno do samog kraja – članovi USR “Sarajevo 1906” su dugi niz godina
prvaci Bosne i Hercegovine i državni reprezentativci.Bilo je mnogo prijavljenih takmičara, i dok su sudije označavale stazu, izvlačili startne pozicije i pripremale spiskove, takmičari su za to vrijeme pripremali opremu i primamu i vidjelo se da se sve ovo ozbiljno shvatilo – ovo je bila prva stepenica u kvalifikacijama ze ulazak u reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Ibrahim Alibegović, vrhovni sudija na ovom takmičenju je rekao:
“Radi se o osnovnom, društvenom takmičenju i to USR “Sarajevo 1906” i SRD “Neretva” na lokalitetu Paprasko na Jablaničkom jezeru.USR “Sarajevo 1906” ima takmičare u svim kategorijama, dok za SRD “Neretva” samo u seniorskoj konkurenciji.Pošto je ovo prvi put da Mostarci učestvuju na ovakvoj vrsti takmičenja, 6 takmičara je i relativno dobar odziv, a očekujemo da će se ovaj takmičarski ribolov popularizovati i u ovom Društvu, te da će iduće godine odziv biti i bolji.Na ovom takmičenju boduje se samo težina ulova gdje je 1 gram= 1 poen.”

Hikmet Arnautović, sudija na ovom takmičenju nam je pojasnio sam sistem takmičenja:
“Ovo je najniža kategorija takmičenja – udruženjsko takmičenje, a radi se o ulovu ribe udicom na plovak.Poslije ovog takmičenja, pet prvoplasiranih ide na viši rang takmičenja Županijsko, odnosno Kantonalno. Na toj razini se od najboljih formiraju ekipe Kantona/Županija koje se takmiče na Federalnom takmičenju, a šest najboljih po rezultatima sa tog razigrava sa šest najboljih sa prvenstva Republike Srpske i formira se reprezentacija Bosne i Hercegovine koja nas predstavlja na Svjetskim i Evropskim prvenstvima.
Za seniore je jedan sat pripreme na stazi.To omogućava svakom takmičaru da svoj pribor pripremi na najbolji mogući način a da bi spriječio moguće poteškoće, probleme i zastoje koji bi mogli nastati u toku takmičenja što bi mu oduzelo dragocjeno vrijeme. Takodje, u tom satu takmičari odredjuju daljinu i dubinu na kojoj će loviti ribu, odredjuju dovoljan broj predveza te vrstu i količini hrane-primame kojom će privući i zadržati ribu na jednom mjestu te time stvoriti što povoljnije uslove za ostvarenje većeg ulova i boljeg plasmana.
Takmičenje efektivno traje tri sata, te se, po označavanju kraja zvučnim signalom, pristupa vaganju ulovljene ribe.Poslije obavljenog vaganja, te sabiranja poena, vrši se proglašenje pobjednika, čime se završava takmičenje.”

Pročitajte i:   OBAVJEŠTENJE: Promjena lokacije održavanja Prvenstva i Kupa SRS F BiH

Pet minuta pred sami početak takmičenja je vrijeme da takmičari bace primamu i pokušaju okupiti ribu na jednom mjestu koje su odredili kao najpogodnije za lov.Nakon toga se očekuje znak sudijske pištaljke.Oglasila se tačno u 11:00h.

Peca se sa plovkom, nedaleko od obale, na mjestima gdje su takmičari bacili svoju primamu.Uglavnom su se vadile sitnije bjelice i sunčanice.Ipak, na takmičenjima, niti jedna od tih riba nije premalena, jer pobjednika može odlučiti samo jedan gram, te je svaki ulov dobrodošao.Riba je dobro radila i na sve strane su vadjene bjelice, a prognozom “od oka” se nije moglo znati ko je u prednosti. Čekao se signal glavnog sudije kojim bi bio označen kraj takmičarskog dijela.

Način vaganja je objasnio sudija Arnautović:
“Svaki takmičar po pozivu startnog sudije i sudije na vagi, a po startnom broju, prilazi mjestu vaganja i donosi svoju ćuvaricu sa ribom, te ribu prebacuje u posebnu mrežu na vagi.Vaga je nulirana i vaganje obavlja sudija na vagi skupa sa takmičarom, a nakon vaganja se potpisuje tzv. startna lista koja se predaje vrhovnom sudiji na sabiranje poena i proglašavanje pobjednika.

A pobjednici su bili:
U kategoriji pionirki:
I mjesto – Šafhauzer Matea sa ulovom od 2,100 kilograma ribe.Ribolovom se bavi oko osam godina, i u njemu uživa, a za ljubav prema ribolovu su “krivi” mama i tata.
U kategoriji seniorki:
I mjesto je je osvojila Bogilović Amela sa ulovom od 7,800 kilograma ribe. Ribolovom se počela baviti 2000. godine, iz radoznalosti i uz supruga, a do sada je bila trostruka prvakinja Bosne i Hercegovine i išla na pet Svjetskih prvenstava (Portugal, Engleska, Hrvatska, Slovenija….)
II mjesto je zauzela Dorić Hanijeta sa ulovom od 6,500 kg. Uloviti ribu je njeno veliko zadovoljstvo, a još veće je tu ribu vratiti u vodu.Dugogodišnja takmičarka i reprezentativka Bosne i Hercegovine koja se takmičila na Svjetskim prvenstvima u Portugalu i Hrvatskoj te mnogim drugim takmičenjima koja su održavana u Bosni i Hercegovini.Uživa u tim putovanjima, druženjima te boravkom u prirodi pokraj vode.
III mjesto – Bogić Lidija sa 4,930 kg. ribe, takodje članica reprezentacije Bosne i Hercegovine.Šest godina je u takmičarskom ribolovu, a dugi niz godina se ribolovom bavi rekreativno.
U kategoriji seniora:
I mjesto – Bogilović Mirsad sa 7,820 kg. ribe.Kako sam kaže, konkurencija je bila dosta jaka jer su kolege iz njegovog Udruženja većinom dugogodišnji takmičari i reprezentativci Bosne i Hercegovine.Sam Mirsad je višestruki prvak BiH i učesnik nekoliko Svjetskih i Evropskih prvenstava. Zadovoljan je što se takmičenje održalo na Jablaničkom jezeru jej je bilo dobrog ulova.
II mjesto – Pešto Mugdim sa ulovljenih 6,500 kg. ribe. Zadovoljan je plasmanom, a smatra da je na početku pogriješio u taktici tražeći krupniju ribu, te da je od samog početka lovio bliže obali i sitniju ribu, mogao imati i bolji plasman.

Pročitajte i:   USR 'Štuka' Velika Kladuša: Održano Općinsko takmičenje u lovu ribe udicom na plovak

Nakon proglašenja formalnih pobjednika, i lijepog dana provedenog na vodi, druženja poslije takmičenja, otišlo se kući bogatiji za još jedan doživljaj i lijepo iskustvo. Neformalno, svi ovi ljubitelji sportskog ribolova i prirode su pobjednici.

Bistro Bosno i Hercegovino!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.