Najnovije vijestiTehnike i pribor

Morski ribolov – Lov tune, bukve, arbuna, ugora……

Lov tune panulanjem i driftingom
U lovu panulanjem koriste se vještački a u lovu driftingom prirodni mamci sa plovnim otežavanjem, uz primamljivanje plavom ribom

Tunu /Thunue thynnus/ mnogi ribari nazivaju kraljicom mora i to je bez sumnje jedna od najcjenjenijih riba uopšte. Ribari je jednostavno obožavaju, kako zbog kvaliteta mesa i veličine(dostiže i preko pet metara dužinu i teži i do 600 kilograma težine), tako i zbog izuzetne borbenosti i otpora pri izvlačenju.
U svakom slučaju kada zakačena krupnija tuna počne svoju borbu kako bi se skinula sa udice, van svake pameti je pokušati ju zaustaviti navlačeći najlon. Mnogo je pametnije držati je na udici i sačekati da se zamori pa tek onda oprezno početi sa njenim privlačenjem. Naravno, prethodno  je potrebno pravilno podesiti kočnicu na multiplikatoru.


Ribari na Jadranu rijetko se odlučuju za lov tune udicom, i ako se to dogodi, najčešće su to slučajno ulovljeni primjerci pri lovu druge vrste ribe i manje su težine. U ostalim dijelovima svijeta ima organizovanijeg lova na tu vrstu ribe i čak se organizuju i takmičenja, naravno za one sa dubljim džepom.
Uistinu, tuna je izuzetna riba. Njeno tijelo je robusno, izduženo i savršeno hidrodinamičkog oblika. Može se kretati i brzinom do 80 km na sat a neće se umoriti i ako prevaljuje i daljine od 150 km. Zbog ubrzanog metabolizma i kao posljedica intenzivne mišićne aktivnosti temperetura tune je veća od temperature vode. Ponekad čak i 10 stepeni Celzijusa, što je tjera na stalno kretanje radi snabdijevanja kisikom pri čemu škrge i usta drži otvorenim.
Leđa tune su tamnoplava metalik boje, a bokovi i stomak nešto svjetliji, srebrenkastog odsjaja. Prvo leđno peraje je razapeto sa bodljama a iza drugog, kraćeg, poredane su pinule /mala peraja/ u pravcu repa i ima ih 8-10. Podrepno peraje postavljeno je približno ispod drugog leđnog, kome liči i po obliku. Između podrepnog i repnog peraja, također se nalaze mala peraja, identična leđnim i po obliku i po broju. Glava je zašiljena a čeljusti bogate snažnim zubima. Hrani se ribom: srdelama, inćunima, lignjom, skušama i drugom sitnijom plavom ribom.
S obzirom da se najčešće lovi u pokretu- panulanjem ili driftingom /u mjestu/ obavezno treba koristiti jaki pribor. U lovu panulanjem koriste se vještački mamci velikih dimenzija, poput Rapala woblera od 22 i 26 cm ili živi odnosno mrtvi prirodni mamci.Ipak, najveći primjerci se love na žive mamce. Osim panulanjem dobri rezultati se postižu i driftingom- lov na čeku u vodenoj struji gdje se koriste prirodni mamci sa plovnim otežavanjem uz obilno primamljivanje srdelama ili drugom plavom ribom.■

Izazov Bukve

Bukve su pravi izazov za ribolov na moru. Dobri rezultati u ulovu postižu se čak i sa obale ili mola u vrijeme zalaska sunca. Naravno, mnogo bolje rezultate moguće je očekivati u lovu sa čamca, po mogućnosti na mjestu gdje je izražena vodena struja. Kao krma može poslužiti suhi ili u salamuri od srdele nakvašeni hljeb. Nikako bacati komade već što sitnije mrvice. U vodenoj struji dio hrane će potonuti, a dio plutati i nakon izvjesnog vremena potonuti. Bukva će osjetiti njen miris sa desetina metara udaljenosti te će se koncentrisati oko glavnine bačene hrane. Tada sa primamom treba prestati i pristupiti lovu bukve, a kao mamac koristiti hljeb ili pastelu od hljeba sa sirom ili salamurom od srdele.
Lov će uistinu biti fascinantan, ali treba imati u vidu činjenicu da je količina ulova i na Jadranu ograničena, na pet kilograma bukvi pa se svakako propisa treba i pridržavati.
Od pribora neophodan je najlon debljine 0,20 do 0,25 mm te najmanje dvije udice, najbolje rezultate ćete postići ako odaberete veličinu udice 7 /znači širina luka 7 mm/ i to dužeg vrata. Udice vezati na dva predveza dužine 20-tak cm od osnovnog najlona. Razlog za preporuku udica dužeg vrata je jednostavan, bukva uzima proždrljivo mamac i odmah ga guta pa je jednostavnije skidati sa udice dužeg vrata. ■

Arbun
Kako izabrati pravi pribor za lov “ružičastog kraljevića” Arbunu se servira kozica duž cijele udice, osim vrha kako bi se probio usni “oklop”

Iako je arbun ili kako ga još nazivaju “ružičasti kraljević”( po svom izgledu na prvi pogled vrlo sličan većim srodnicima zubacu i pagru) jedna od najbrojnijih riba Jadrana izuzetno je lukav i nije ga lako zakačiti na udicu. Stoga posebnu pažnju treba obratiti na udice koje se koriste, a koje trebaju biti prikladno oblikovane i izuzetno oštre kako bi se probio njegov usni “oklop”.
Arbun, naime, ima sličnu gradju zubala i usne šupljine kao i zubatac. Mekane usne kriju sitne, ali jake zube ( prednji su vrlo oštri), dok je iza njih tvrda usna šupljina sa sitnim koštanim pločicama na gornjoj i donjoj vilici. Zbog toga je potrebno da se prilikom lova na arbune koriste što oštrije udice koje mogu probiti te koštane pločice koje nalikuju svojevrsnom oklopu. No, mora se imati u vidu da se osim oštrine vodi računa i o obliku udice. Naime, za arbunov oblik zubala i usne šupljine najprikladnija je spljoštena udica Crystal oblika, s ravnim vrhom. Po mogućnosti, poželjno je da ona bude što tanja kako bi je riba manje uočila . Zato su najprimjerenije kovane udice koje imaju izvjesnu elastičnost i otpornost na pucanja dok se arbun pokušava osloboditi žestokim udarima.
U odnosu na tijelo i težinu (može narasti i do tri kilograma) glava i usta mu nisu naročito izraženi pa su za hvatanje arbuna prikladne udice širine luka od devet do 12 milimetara. Ovisno o veličini oscilacije tog luka mogu biti više ili manje oko dva milimetra.
Inače, za lov arbuna često se koristi kozica kojom se treba prekriti cijela udica, osim vrha. Za korištenje tih mamaca najprikladnije su udice Mustad, serija 220, Au Lion d Or 1208, 1402, 1505 , Gamakatsu 1070B i N, 1090 B i N, te 1330N , Browning model SN i KN, Jaguar 1515, te Tubertini serije četiri. Ove udice su prikladne i za mamčenje školjki, koje arbuni takodje obožavaju, ali su ipak za taj mamac nešto prikladnije udice oblika Limerick Au Lion d Or 1122N i 1503N, Browning 319 i 720N.Kada se, pak, koriste crvi kao mamac od pomenutih udica najprikladnije su Mustad 496 (plava), Tubertini serije 10, te Au Lion d Or 1425N.Za lov arbuna parangalom najbolje je koristiti udice sa zaobljenom krivinom, poput Gamakatsu 1316, Mustad 2315 ili Au Lion d Or 9321 inox. ■ B.N.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Saznanja – Hobotnice trzaju na obojenu olovnicu

 Morski ribolovci su zbog bolje uočljivosti pri lovu s obale bojili olovnice u bijelo. Pri tome su sasvim slučajno otkrili da te olovnice mame hobotnice i pirke, koje je još više privlačilo takvo olovo sa prošaranim crveno-narandžastim pjegama. Potom se došlo do saznanja da se rezultati ulova poboljšavaju s olovnicama u bojama koje su u kontrastu s bojom dna i okoliša na mjestu gdje se lovi. Zbog toga se npr. ljeti lovi sa tamnozelenim a zimi sa svijetlijim olovnicama.
Prema kazivanju iskusnijih ribolovaca najbolji rezultati se postižu do 30-tak metara dubine.Inače, za lov arbuna često se koriste olovnice crvenih nijansi, što opet ovisi o dobu godine. Dakako, na velikim dubinama, gdje se boje najčešće ne razlikuju (uglavnom je sve sivo) suvišno je upotrebljavati obojene olovnice. ■

Rijetke ribe Jadrana – Koraf
Koraf obitava najčešće oko ušća rijeka

Koraf ili kako ga još od milja nazivaju proljetni ljubavnik spada u rjedje ribe Jadranskog mora. Najčešće obitava u područjima gdje je priljev slatkih voda obilan i stalan, poput ušća rijeka, mada se zna dogoditi da zaluta i u same rijeke. Najpoznatija lovišta korafa su oko Ulcinja i Bokokotorskog zaljeva, a pojavljuje se i oko ušća Neretve, te uz zapadnu obalu Istre.
Mada je zbog sličnosti mnogi zamjenjuju sa ribom kavali (Scieaena umbra) koraf se ipak razlikuje po tome što sa strane ima 25 i više valovitih zlatkastih, odnosno smedje do crnkasto ogradjenih pruga koje se spuštaju koso naprijed. Koraf pripada porodici sjenka (Sciaenidae), sa znanstvenim nazivom Umbrina cirrosa, a naraste do 70 centimetara i težine do deset kilograma. Na Jadranu ga ribari još nazivaju kurbel, sjenka šarka ,krap, krb, salamun i slično.
Mrijesti se u proljeće i obitava najčešće u plitkim vodama s muljevitim dnom. Koraf je dosta troma riba i može se loviti tokom cijele godine. Ipak, po iskustvu ribara najbolje vrijeme za lov korafa je tokom zime. Lovi se vršama, ostima pod svijeću i omecima (u tom slučaju najbolje je kao mamac upotrijebiti meso školjke prstaca), mada se u lovu najviše koriste tzv. mreže potegače ili stajaćice. Meso korafa je dosta ukusno i najbolje se priprema pečenjem. Rijetko ga je pronaći u ribarnicama te je i stoga zanimljiviji ulov korafa. ■N.B.

Lov na iglice
“Matassina” varalica

Ribiči na Jadranu u posljednje vrijeme pribjegavaju vrlo provjerenoj italijanskoj varalici “Matassina”. Radi se o svitku vrlo tankih, ali jakih umjetnih vlakana. Svitak se bez udice vezuje na laganu panulu. Napada ga isključivo iglica ili kako je još na hrvatskom dijelu Jadrana zovu jaglica, a kad to čini, zubićima poput pile se zakači i zaplete u bezbrojne niti tako da vrlo rijetko može spasti. “Matassina” se pakuje u prozirnoj, bijeloj, žutoj, crvenoj, zelenoj ili plavoj boji. Kako saznajemo, može se nabaviti i u prodavnicama u Hrvatskoj po cijeni od desetak kuna. ■P.M.

Kada i kako udičariti noću
Vrijeme mijene je smrt za ugora i murinu

S toplijim noćima na moru sve je više ribara koji se odlučuju za ribolov. Pri tome se mora imati u vidu da neke vrste riba (biljojedi i one vrste koje hranu traže kopanjem pijeska i mulja) uopšte ne uzimaju hranu noću, poput salpe, pića, ovčice…
Iako se većina riba hrani noću ne može se reći da su sve ribe noću velikog apetita. Stoga treba imati u vidu da su noću naročito gladne one ribe koje se hrane planktonom, školjkama,crvićima, račićima i drugim sitnim morskim organizmima. Ukoliko je Mjesec u fazi potpunog mraka ili “mijene” te ribe ne mogu naći hranu pa su prisiljene da se hrane po danu, pretežno ujutro ili predveče. Sem toga, u vrijeme punog mraka, ribe na udici slabije rade i zbog svjetlucanja mora oko najlona i udice i ta pojava je naročito izražena uz površinu mora.
Dakako, izuzetak su grabežljivce poput ugora ili mačke i murine kojima ni “mjena” ne smeta da bi došli do plijena.
S druge strane, za vrijeme punog Mjeseca ili “uštapa” uočeno je da se ribe intenzivnije hrane. Imajući u vidu tu okolnost može se reći daje ovaj period vrlo pogodan za noćni ribolov. Jutra i dani poslije punog Mjeseca nešto su slabiji za udičarenje dok je uspjeh nešto bolje u sumrak. Shodno iskustvu taj noćni ribolov možda je najbolje obavljati na kamenitim i hridinastim terenima, te na dubinama izmedju 10 i 40 metara. ■

Pročitajte i:   U Miljacku na Vilsonovom šetalištu ispuštena veća količina nepoznate tečnosti, inspekcija ne posjeduju alate za identifikovanje odgovornih

Varalica u obliku inćuna
Svjetleći lignjarić

U noćima bez mjesečine uspješno se može lignjariti samo s umjetnim svjetlom ili svjetlećim lignjarićem. Za razliku od ribarskih “farova” kod nas donedavno nije bilo tih varalica, a odnedavno se i one u nekim našim specijaliziranim prodavnicama ribolovne opreme mogu kupiti i to po cijeni od desetak maraka.
Ova plastična varalica ,osobenog naziva Škorpion Lite Squid Jig, s oblikom inćuna, ima dvije krunice igala na providnom plastičnom vijku koji služi za zatvaranje šupljine u zadnjem dijelu lignjarića. U tu šupljinu se postavlja izvor svjetlosti – hemijska ampula koja se posebno kupuje u kompletu od tri do pet komada, po cijeni od oko tri marke.
Lignjarić je izradjen od providne plastike kojeg obasjava ampula, a obojen je u nekoliko nijansi. Dugačak je oko jedanaest centimetara. Pogodan je za primjenu na sporoj panuli, te klasičnoj kančanici, priboru kojim se u mjestu lovi okomitim spuštanjem varalice. ■

I u slanoj vodi mesni crvi su izuzetan mamac za mnoge ribe
Klopka za ušate

Udice za mamčenje crva moraju biti što tanje i tako savijene da bi što manje ozlijedile mamce. Takvoj svrsi najprikladnije su udice okruglog i malog presjeka, bez oštrih rubova. Mada je svrsishodnost mesnih crva na jezerima i rijekama odavno poznata ribolovcima ovaj mamac se nedovoljno koristi u morskom ribolovu, iako je on takodje ubitačan za cipola, ušate, lubina, komarču…Može se loviti čekanjem na dnu (grund), koristeći hranilicu umjesto olovnice (škobaljska varijanta), te na plovak – sa bolonjez ili match štapovima.
Ukoliko nije moguće crve nabaviti u specijalizovanim trgovinama ribolovne opreme na moru (a to je najčešći razlog slabije primjene ovog mamca) nije ih teško “proizvesti” u vlastitoj režiji. Naime, dovoljno je ribu rasporiti i ostaviti muhama da odrade dobar dio posla. Za nekoliko dana razvit će se larve, crvići dužine 1-1,5 cm, koje treba potom čuvati u plastičnoj kutiji s izbušenim poklopcem negdje na hladnom mjestu (najbolje u nekom starom frižideru) kako se ne bi začaurili. U kutiju s crvićima potrebno je staviti malo bijelog ili kukuruznog brašna.
Za vrijeme ribolova crve treba što pažljivije zakačiti na udicu kako bi što dulje živio i svojim kretanjem mamio ribe. Kači se na udicu širim krajem na kojem se uočavaju dvije crne tačkice, koje nisu oči kao što to mnogi misle. Veličina udice ovisi od ribe koja se lovi. Tako npr. za bukve se stavlja jedan crv na sasvim malu udicu, broj 18 ili 16. Za ušate i cipole koriste se udice veličine 14 i 10, na koje se mogu zakačiti dva crva , dok se za lov lubina i komarče mogu koristiti nešto veće udice na koje je moguće zakačiti i buket crva. Osim kao mamci, mesni crvi se mogu koristiti i kao primarna – samostalno ili kao dio smjese.Prilikom odabira udica za mamčenje crva treba voditi računa da one budu što tanje i tako savijene da bi što manje ozlijedile mamce, odnosno da bi crvi što dulje živjeli. Imajući u vidu dosadašnje iskustvo, najprikladnije su udice s lukom oblika četvrtine kruga, okruglog i malog presjeka, bez oštrih rubova. Te su udice poznate pod zajedničkim nazivom – Crystal. Ovisno o dužini mamca, mogu se koristiti s normalnim, dugim i ekstra dugim vratom,  koji utiče i na držanje mamca na udici pri zabacivanju. Da bi se držanje mamca poboljšalo, često se koriste i udice s tzv. jezičcima na vratu. U našim trgovinama ribolovnog pribora nudi se veliki broj udica prikladnih za mamčenje crva, poput Mustadovih modela 220 i 221 N, Cormorana CGS, Gamakatsu 312 N ili 1050N, Sumo 6513, 6560 ili serije 6700, itd. ■ H.S.

Mamac iz bašte
Kelj poslastica salpama

 

Malo je jadranskih riba koje uzimaju biljnu hranu pa se stoga ti mamci rijetko upotrebljavaju u ribolovu na moru. Ipak, malo je poznato da je kelj prava poslastica za salpe i cipole. Ovaj mamac najprije treba prokuhati u slatkoj vodi i prije postavljanja na udice treba odstraniti tvrde niti s listova. ■H.S.


Od crnog hljeba nema mnogo koristi
Bijela “pahuljica” mami cipole

Mada ima i onih koji će reći daje njegovo vrijeme prošlo (s obzirom na mnoštvo ponude drugih mamaca) mnogi iskusni ribari još uvijek smatraju daje hljeb još uvijek dobar mamac, ne samo na priobalne ribice već i za bukve, krupne spare, salpe, ali i oprezne i lukave cipole i ušate.
Hljeb se kao mamac upotrebljava na razne načine, najčešće u obliku “pahuljice”, komada svježeg unutrašnjeg dijela . Ta pahuljica se stisne uz pločicu udice, mada ima i onih koji pahuljicu stisnu i kod vrha udice. Tako postavljen hljeb će u vodi nabubriti, a sitni komadići oko udice polako će se topiti i otpadati pa će privlačiti ribe. Za odbacivanje je bolje koristiti koricu koja se bolje drži na udici.
Napomena, od crnog hljeba nema puno koristi pa je bolje upotrebljavati bijeli, najbolje već izrazanim i upakovanim u najlon vrećicu. ■ K.S.

(List “Blinker” – BH revija za ribolovce iz 2000 godine)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.