Najnovije vijestiReportaže

Rijeku Lišticu uništi krivolov

Juče sam, zbog nekih obaveza, bio u Širokom Brijegu.Svratim i na rijeku Lišticu, da uslikam koju sliku za datoteku rijeka i jezera, a na stranici.
Na samom izlazu rijeke iz grada naiđoh na ribara. Krenu razgovor i saznadoh mnogo toga, uglavnom ružnog, o ovoj rijeci, ustvari,  o onome šta se njoj radi. Po njegovim riječima, riba se još uvijek izlovljava strujom i hlorom, i to je najveći problem.Tome još nikako da se stane u kraj i on nije siguran da li postoji udruženje ribolovaca u Širokom Brijegu, ustvari, da li je još uvijek aktivno. Navodno je čuo da je oformljena ribočuvarska služba, ali on na vodi nikada nije sreo ribočuvara. Kaže, ima i onih koji je love rukama, ali ne vjeruje da je to toliko opasno za riblju populaciju, jer je Lištica hladna rijeka, i ko može toliko dugo po njoj hodati, a bez da prodje bez posljedica, onda neka i nosi šta je ulovio.
U rijeci Lištici ima
samo potočne pastrmke i sada je postala rijetkost da se uhvati neka kapitalna, to su uglavnom sitniji komadi kao ova na slici.Lištica je bistra rijeka, juče je bila povelika voda za ovo doba godine, a zbog obilnijih kiša, ali nije bila nimalo zamućena, te sam uspio na njenom dnu vidjeti i uslikati i ovu bjeloušku.
Poriječima ovog ribara, problem ribama predstavlja i ovo uredjeno korito kroz grad, a koje se vidi na slici, time su sklonjene sve stijene iza kojih se riba mogla kriti, tako da je taj dio toka gotovo bez ribe, dok su prije izgradnje tog korita, lovljeni lijepi komadi i u samom gradu.Sve u svemu, još jedna tužna priča o bosansko-hercegovačkim vodama i našoj svijesti.Na žalost, ovog ribara i ne upitah za ime.
U povratku prema Sarajevu krenuh preko Parka prirode “Blidinje”, a da uslikam Blidinjsko jezero.E tu se vidi da se nešto radi na uredjenju cijelog Parka.Pojedine dionice, koje prije nisubile, sad su asvaltirane, makadamski dijelovi su toliko dobri da se može ići 70 km/h,  probijena je nova dionica kojom se skraćuje put, obilježena su sva skretanja na raskrsnicama i putevima za pojedine zaseoke, tako da se ne može desiti da zalutate…
Sve ovo nije zbog jezera, glavna atrakcija u Parku je skijalište koje je postalo elitno mjesto-okupljalište poznatijih “faca” iz Hercegovine, a i iz Hrvatske.Pod samim skijalištem je ogromno vikend naselje, a vikendica ima i duž cijelog puta od Blidinjskog jezera pa do izlaza iz Parka a prema Jablanici.
Ljudi imaju jedno skijalište i napraviše od njega čudo.
Svaka čast!

Pročitajte i:   Poziv na Kup SRS BiH u lovu ribe udicom sa hranilicom

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.