EkologijaNajnovije vijesti

Čistije Bilećko jezero interes tri države

BILEĆA – Čistije Bilećko jezero interes je tri države, rečeno je juče prilikom prezentacije studije izvodljivosti projekta “Poboljšanje kvaliteta i održiv razvoj vodenih resursa opštine Bileća”, čiju je izradu finansiralo Ministarstvo inostranih poslova Holandije.
Autori studije su stručnjaci za vodoprivredu iz Trebinja, Dragan Brnjoš, Rade Ivanković i Zdravko Mrkonja, a ona podrazumijeva izgradnju centralnog prečistača za oborinske i kanalizacione vode Bileće, rekonstrukciju kanalizacije u ovome mjestu, izgradnju kanalizacionog sistema u pojedinim nižim dijelovima grada, kao i rekonstrukciju vodovodne mreže. Sve bi za rezultat imalo znatno čistije Bilećko jezero.Kako ističe načelnik Bileće Miladin Samardžić, projekat je
od životne važnosti za tu opštinu, jer bilećki prečistač nije u funkciji već četvrt vijeka, pa kanalizacione i oborinske vode iz ovog grada nesmetano odlaze u Bilećko jezero.
Pored zainteresovanih opština Bileća, Trebinje, Herceg Novi i Nikšić, koje su uključene u projekat, čistije Bilećko jezero je interes i Dubrovnika u Hrvatskoj, jer svi ti gradovi neposredno ili posredno, koriste vodu iz ove vještačke akumulacije.
Tako je projekat koji je od interesa za tri države, tekao u sklopu prekogranične saradnje, a posredovao je Regionalni centar za zaštitu životne sredine za srednju i istočnu Evropu sa sjedištem u Budimpešti. Realizacija projekta, vrijednog ukupno sedam miliona i 300.000 maraka, trebalo bi da startuje sredinom iduće godine.
Studija će narednih mjeseci biti prezentovana svim potencijalnim donatorima, kreditorima i drugim finansijerima.
V.D. – Nezavisne

Pročitajte i:   Održan Kup Saveza sportsko ribolovnih društava Ze-Do Kantona

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.