EkologijaNajnovije vijesti

Upozorenje BH i Hrvatskih naučnika i ekologa

Gornji horizonti more dovode u deltu Neretve
Ako Vlada RS sa strateškim partnerom, britanskom firmom EFT realizira projekt Gornji horizonti i sagradi hidroelektrane u gornjem slivu rijeke Neretve, huk rijeka Bune, Bregave i Bunice bit će jednostavno prošlost Tako tvrdi 250 naučnika koji su nedavno zaključili da je projekt, poetičnog naziva “Gornji horizonti”, vrijedan nekoliko milijardi KM, poguban za “donje horizonte”, odnosno “donju” Hercegovinu.
EFT i Vlada RS
Projekt Gornji horizonti, koji je danas ostao u sjeni “bitke za Neretvu”, odnosno pokušajima da se spriječi gradnja centrala oko Glavatičeva, izrađen je 1965. a njegova realizacija počela je sedamdesetih godina Zaustavljen je jer je dokazana njegova štetnost, ali je zadnjih godina ponovno oživio.
– Projekt Gornji horizonti štetan je za hidrološku situaciju donjih horizonata odnosno rijeka Neretva, Bregava, Radimlja -eksplicitan je u izjavi za Bljesakinfo sveučilišni profesor iz Mostara dr. Pero Marjanović
I Hidrološki stručnjak Mato Goluža već odavno upozorava da je zbog izgradnje elektrana u Trebinju i Čapljini riblji i ptičiji fond u Hutovu blatu praktično prepolovljen.
Međutim, studija koju je finansirao EFT prije dvije godine, pokazala je kako gradnja hidroakumulacija nije štetna u prvome redu za Bregavu, te da će “poboljšati njezin tok u ljetnim mjesecima”.
Evropska konvencija
S druge strane, predsjednik eko-udruge ‘Troja” iz Čapljine Jasmin Zubović ističe da su znanstvene prognoze gradnje Gornjih horizonata toliko crne da ne žele uopće misliti na to.
– Izgleda da ćemo morati na demonstracije kao što su to slično šezdesetih godina učinili građani Stoca jer je to jedini način. Nikoga izgleda nije briga za to, a dokazano je da bi rijeke Buna, Bunica i Bregava praktično
presušile ako se ovaj projekt uradi -upozorava Zubović.
On tvrdi da su “investitori toliko jaki da su u stanju potkupiti i stručnjake i političare, te da u ovome slučaju dolazi do izražaja stara narodna para vrti gdje burgija neće”. Bh. znanstvenicima, ali i ekolozima, međutim, ostalo je još da sve pokušaju zaustaviti pozivajući se na Evropsku konvenciju o zaštiti voda koja zabranjuje njihovo prevođenje iz jednog sliva u drugi, što bi Gornji horizonti i nove hidroelektrane prouzročili Neretvi.
Upozorenja iz Hrvatske
Zanimanje Hrvatske za ovaj problem potvrdio je Bljesku i generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru RatkoMaričić. On kaže da Hrvatska čeka da svoj posao završi zajedničko povjerenstvo dviju država.
– Postavljeno je pitanje zajedničkom međudržavnome povjerenstvu BiH i RH o gradnji Gornjih horizonata Kada se dobije službeni odgovor Republika Hrvatska će zauzeti jasan stav o tome – kaže Maričić.
Inače, SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru Ivica Pančić nedavno je upozorio da će Gornji horizonti, odnosno gradnja hidroelektrana Nevesinje, Dabar i Bileća, dolina Neretve pretvoriti u pustinju.
– Izgradnjom tih objekata uništit će se brojne endemične vrste i preusmjeriti podzemne vode koje se ulijevaju u Neretvu, zbog čega će more početi ulaziti u deltu Neretve i, dugoročno, uništiti je – tvrdi Pančić.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH za mlađe kategorije u disciplini lov ribe udicom na plovak

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.