Svetkovina u čast potočne pastrmke

Sanaski ribolovci se okupili na obalama rijeke Dabar
SANSKI MOST –
Više od hiljadu sanskih ribolovaca, njihovih gostiju te ostalih građana Sanskog Mosta okupilo se juče na obalama rijeke Dabar kako bi obilježili početak ribolovne sezona na potočnu pastrmku.
Ovaj tradicionalni događaj, koji se održava nekoliko posljednjih decenija, vremenom je prerastao u svojevrsni praznik čitavog grada kojem iz godine u godinu prisustvuje sve veći broj građana.
Za razliku od ranijih godina, posjetioce obala rijeke Dabar ovoga puta je poslužilo i lijepo vrijeme te savršeni uslovi za ribolov.
Prema riječima predsjednika Društva sportskih ribolovaca “Sana” Fikreta Kurtovića potočna pastrmka je
“kraljica svih riba” i jedna od rijetkih vrsta kojoj je posvećena čitava svetkovina.
“Radi se o ribi koja obitava u čistim i brzim vodama koje su bogate kisikom. Ovakvih rijeka je sve manje, pa se za potočnu pastrmku danas može reći kako je ugrožena vrsta ribe”, istakao je Kurtović.
Među ribolovcima vlada uvriježeno mišljenje kako je ribolov na potočnu pastrmku poseban događaj koji se ne može usporediti niti sa jednom drugom vrstom ribolova.
“Potočna pastrmka se lovi na poseban način koji se zove ‘mahanje’ ili ‘mušičarenje’, pri čemu se kao mamac koriste ručno pravljene mušice. Ovaj način ribolova zahtijeva naročitu vještinu te izgrađenu tehniku, jer pastrmku morate nadmudriti”, objašnjava dugogodišnji sportski ribolovac Sead Đumišić.
Dodaje kako je potočna pastrmka poseban specijalitet koji se po ukusu ne može porediti niti sa jednom drugom ribljom vrstom.
On dodaje kako na Dabru, jednoj od rijetkih rijeka čija je voda pitka od izvora do ušća, vladaju posebni uslovi ribolova.
Ribolovci moraju platiti posebnu dozvolu kako bi ribarili na ovoj rijeci, a pravilo je kako se može zadržati samo jedan primjerak ulovljene ribe.
Z.Čekić. – Nezavisne

Pročitajte i:   "Slika i prilika tri države koje pretendiraju da uđu u EU": Drina prekrivena hiljadama tona smeća

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.