Otvor na Ribniku 2007. godine

Reportaža o otvaranju ribolovne sezone na posebnom reviru “Ribnik”, Ribnik, BiH
Bili smo na otvoru sezone FF na Ribniku i jedva smo čekali da svane
Ivan Korhner, Novi Sad

Autor_s_predivnom_potocarom_od_45cm.jpgPozivnice da se pojavimo na svečanosti koja će se upriličiti povodom otvaranja sezone ff na prelepoj reci Ribnik dobili smo Autor_s_kalifom.jpgod Gorana Vukovića nekih mesec dana pre otvora. Oberučke smo poziv prihvatili i spremili se. U Rinik smo došli predveče, dan pred otvor. Zatekli smo stare prijatelje i upoznali nove, one prave majstore FF, koji nisu mogli izdržati, pa su došli pre nas, pa čak i dan-dva pre. Dva teška i preduga meseca apstinencije od ribolova mahačem su se baš bili otegli. Pravili smo muhe i strimere, maštali, gledali fotke i sećali se lepih trenutaka na vodi i riba koje smo vratili i koje opet plivaju. Svi smo žudno čekali sutrašnji dan da ribama ponudimo naše kreacije.

Pored mene pozive su dobili i drugi sportski ribolovci i takmičari, mušičari, te brojni novinari i TV ekipe. Uz poziv da uveličamo otvaranje sezone u novom reviru imali smo pravo povesti i kolegu mušičara. Kotizacija je bila simbolična i iznosila je
10€. Kompanija LTG je na taj dan otvora dala dozvolu za pecanje za dvojicu mušičara, te jelo i piće, po volji.

Revir je otvoren 03. marta 2007. Na dan otvora je bilo lepo vreme, pa se na vodu moglo izaći i bez jakne. Kasnije je vetar malo pokvario imaginaciju prvog susreta s vodom i ribama, ali sve u svemu zadovoljni smo. Bilo je ulova, mada je gužva u vodi i oko nje bila poprilična. Gde god pogledaš vidiš najmanje dvojicu, a na nekim atraktivnijim mestima i 5-6 mušičara. Ni nalik onim divnim danima kada sam jedini bio u reci i uživao.

Sa prijateljima prof. Rudijem, Vojkanom i Goranom Štulićem, sam iz Novog Sada krenuo pun neke skrivene nade i užitka o skorom susretu sa drugarima koje sam sretao po raznim rekama bivše YU. Do destinacije ima oko 400km, pa smo se usput morali malo odmarati, jer je za celo vreme trajanja puta padala kiša, koja je oko Banja Luke prešla u pravu oluju. Ali ništa nas nije smelo. Sam revir se nalazi na 12km od glavnog puta Sarajevo-Bihać i na oko 15km od Ključa, u pitomoj dolini reka Sane i Ribnika. Put je dobar i stigne se za oko 4 do 5 sati. Nadmorska visina Ribnika je oko 300m pa je klima blaga.

Odseli smo u restoran-pansionu “AQUA” i kod dragih nam prijatelja Mićana, Irene, Tome i Cece. Pred kraj dana, stigli su Borislav Krstić, Autor_zamara_kalifu_na_Ribniku.jpgSabahudin i ostali pozvani, a neki su najavili dolazak na sam dan otvaranja. To veče je bilo nezaboravno, jer sve što u EX YU peca na mahač bilo je to veče u Ribniku. Puno Slovenaca, Hrvata, nas iz Srbije, te domaćina i dragih gostiju iz cele BiH, Makedonaca, Austrijanaca i Čeha. Ne bih posebno pominjao imena, ali je bilo prijatno na jednom mestu videti sva ta poznata lica. Domaćin gospodin Goran Talić, ispred kompanije LTG, je sijao od sreće, jer se veliki broj pozvanih odazvao. Ostalo se do dugo u noć uz priču o nekim lepim danima i trenucima provedenim na vodi, o lepim ribama, nekim spadanjima i lepoti fly-fishing-a. Mušičarenje nije samo način ribolova, to je stil života.

Click to view full size imageA sutradan, ludilo. Od pozvanih mušičara na vodi i oko nje je bilo oko 150 majstora muhe. Meštani su se taj dan uzdržali od ulaska u vodu. Kao pravi domaćini bili su zadovoljni brojnim gostima sa strane. Bili su tu skoro svi poznati i priznati mušičari, reprezentativci svojih zemalja, pa i neki novi klinci. Taj dan je to bio najveći skup mušičara na jednom mestu u svetu. Pored nas u vodi i oko nje, na suvom ih je bilo barem još toliko. Danas se opet pisala istorija u Ribniku. Ovo se ne dešava često. Drago mi je da sam sa svojim prijateljima bio toga.

Vojkan_s_kalifom_oko_60cm_iz_zlatnog_revira_Ribnika.jpg Vojkan_s_prvom_kalifom_na_wolly_buggera_iz_zlatnog_revira_Ribnika.jpg Borislav_s_kalifom_preko_50cm_iz_zlatnog_revira_Ribnika.jpg Goran_s_kalifornijskom_pastrmkom_iz_zlatnog_revira_Ribnika.JPG

Click to view full size imageA mi smo mahali i pecali. Bilo je tu prelepih pastrmki i poneki lipljan, ali srećom njih je bilo malo. Lipljanske muhe nismo bacali. Njega tek očekujemo da dobro lovimo kada se izmresti. Pravo je zadovoljstvo bilo vaditi ribu iz povišenog Ribnika, laganim priborom. Solidno su radili i strimer i nimfa, a kasnije su ribe počele gađati i suvu muhu. Bilo je stvarno lepih ulova, mada je na vodi bio kolaps, toliko puno mušičara na malom prostoru, pa se ona prava riba preplašila. Najbolje su prošli oni koji su se malo odmakli od gužve. Taj dan riba nije bila važna. Bili su to susreti za pamćenje. Neki se nisu videli godinama. Dirljiv je bio susret starih prijatelja Rudija i Save, legendi ovog sporta. Nakon par sati pecanja svi su se privukli polako centru dešavanja restoranu “AQUA” na desnoj obali Ribnika i restoranima “ALAS” i restoranu kod Jote i družili se, uz kvalitetno jelo i piće.

Meštani su zadovoljno trljali ruke, jer je dosta mušičara našlo smeštaj u Ribniku i okolnim mestima. Mnogi su hteli pecati i drugi dan, a možda i duže. Nakon dužeg vremena to je i za njih bio važan događaj. Priroda regije Ribnik je ove godine bila gostoljubiva pa smo imali lepo vreme. Moji prijatelji Borislav, Vojkan i Goran su u nedelju pecali u zlatnom reviru (izvorišni deo Ribnika u dužini od oko 500m) sa još par Banjalučana i nalovili se trofejnih pastrmki na strimere. To su bili komadi od 50-60 cm, pravi kapitalci. Svaki je imao oko 15 riba. Ovo treba probati. Vratili su se zadovoljni i premoreni. Ruke su ih bolele od zamaranja.

predivna_kalifornijska_pastrmka_(omiljena_riba,_jer_se_jedino_ona_moze_poneti_u_Ribniku).jpg
Click to view full size image
predivna_potocara.jpg

Mi smo ostali i sutradan, u ponedeljak, i uz prave uslove na vodi nalovili se riba. Povratak po pravilu bude težak, ali smo se ovaj put baš umorili od ribolova pa smo čekali da se kod kuće odmorimo i sredimo utiske.

Cene dozvola za ribolov su (u okviru):

ZA DOMAĆE GOSTE (BiH) ZA STRANE GOSTE
Jednodnevna 25 KM Jednodnevna 25 €
Trodnevna 50 KM Trodnevna 50 €
Tromesečna za sve goste 100 €
Godišnja za sve goste 200 €
Dozvoljen ribolov samo mahačem, s jednom muhom (strimer, nimfa) bez kontrakuke. Režim: potočna pastrmka i lipljen uhvati i pusti, a kalifornijska pastrmka dozvoljeno 5 riba preko 25 cm. Obavezna upotreba meredova

Ribolov na trofejnom delu rijeke.
Maksimalano broj 5 osoba. Dozvola za jednu osobu je 30 €. Dozvoljen ribolov samo mahačem, s jednom muhom (strimer, nimfa) bez kontrakuke. Režim: potočna pastrmka i lipljen uhvati i pusti, a kalifornijska pastrmka dozvoljeno 1 riba preko 45 cm. Obavezna upotreba meredova

izgled_dozvola_za_ribolov_na_reviru_u_Ribniku.jpg
Dozvole su lepo dizajnirane i urađene, a na njima dominira lipljan kao zaštitni znak Ribnika. Po meni su malo poskupe za nas iz EX YU, jer u Ribnik treba doći iz velike daljine. Ali neka, ko može taj nek peca. Ko ne može da plati, ima i drugih voda. Ali jedan je Ribnik. To je voda za sva vremena. Rado mu se uvek vraćam. Bistro.

REGIJA RIBNIK

Click to view full size imageRegija Ribnik ima mogućnosti u razvoju seoskog turizma i pružanje usluga u lovnom i ribolovnom turizmu. Reka Ribnik izvire ispod planine Srnetice, iznad sela Gornji Ribnik iz dva jaka vrela. Ona u zavisnosti od godišnjeg doba variraju sa količinom protoka vode od 1.5 – 2.5 m3/s. Oba kraka se sastaju i tvore reku koja teče planinskim tokom sa solidnim padom. U gornjem toku je ribogojilište. Dno reke je prekriveno sitnim šljunkom i kamenjem koje na nekim mestima dostiže dimenzije od pola metra. Ima dosta plićih i par dubljih virova. U mestu Ribniku reka poprima karakteristike kraške vode. Obale postaju mekše i zemljanije, a vodeno bilje i alge zauzimaju više od 50% rečnog dna. Ove trave su staništa velikog broja račića i nimfi  koji su primarni u prehrani lipljana i pastrmke. Upravo ovaj deo reke omogućava lagan i dobar prilaz svim delovima. Ovakav deo toka proteže se sve do ispod sela, i ušća u Sanu i jako je interesantan što se tiče ljetnjeg perioda. Zbog mnogo brzaka obiluje sa dosta kiseonika te tako omogućuje nesmetan razvoj riblje mlađi, koja je u ovom delu reke prilično zastupljena. Ovde se nalazi najveći deo mesta gde lipljan obavlja svoj prirodni mrest. Ovaj deo toka je prilično obrastao šumom i drugom vegetacijom, pa zato u ljetnjem periodu predstavlja izvanredan teren ze ribolov. Nivo vode omogućava nesmetan prilaz svim mestima. Reka se lako može pregaziti u wadersu. Temperatura vode je oko 100C. Teren je dug oko 2,5 km i zajedno sa 2-3 km izvorskog dela predstavlja oko 5-6 km toka reke. Ribnik je jedan od najatraktivnijh u Evropi za razvoj i unapređenje fly-fishinga, i ribolovnog turizma uopšte. Dođite i uverite se lično.

Pročitajte i:   Kompanija Henkel šestu godinu zaredom organizuje projekt "Zajedno za čiste vode BiH"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.