Najnovije vijestiOstale vijesti

Šta je s ribama u decembru?

Više puta smo pisali da je ribolovacki sport takve prirode da se njime ljudi mogu baviti doslovno svakog dana u godini, bez obzira na klimatske uslove i individualne karakteristike ribolovca. Medutim, mora se znati da je u zakonom odredenim periodima zabranjen lov na odredene riblje vrste. U ovom periodu pojedine ribe miruju u najvecim dubinama i ne uzimaju hranu ili to, pak, rijetko rade.
Sve u svemu, treba znati šta je sa ribljim vrstama u decembru i za koje je realno ocekivati da se u ovom periodu zakace na udicu.
Nabrojacemo ponašanje najpoznatijih i najcešcih vrsta riba koje se u našim vodama mogu loviti u ovom periodu, kako bi ribolovci znali kojim se ribama mogu nadati ili ih vracati neozlijedene u vodu ako se slucajno zakace.
Zabranjeno je loviti

sve vrste pastrmki i Upijena, jer su te ribe
mrijeste. Love se grgeci (bandar, vretenar i smud), štuka, klen, strugac i druge slicne vrste. Izuzetno dobro se love mladice, škobalji (podusti) i manjici (u Savi, Drini i na drugim vecim rijekama u najdonjem toku). U ovom mjesecu mogu se zakaciti, ali u principu nisu aktivne i ne love se, amuri, bucovi, deverike, crvenperke, jegulje, šarani, jazovi, babuške, linjaci, mrene, somovi i mnoge druge vrste i podvrste.
Alija Pušina – Lov i ribolov – Oslobodenje

Pročitajte i:   Znatiželjni morski pas snimljen kod Trpnja na Pelješcu, ribaru jeo iz ruke

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.