KrivolovNajnovije vijesti

MOSTAR – Sportski ribici usred noci presreli krivolovce na Neretvi

SPRIJEcEN KRIVOLOV – Zaplijenjena je mreža rekordno duga, 40 metara, i bila je puna ribe

Aktivisti Društva sportskih ribica “Neretva” Mostar presreli su na rijeci nocne krivolovce dok su pružali 40 metara dugu mrežu, kojom su mogli potpuno preprijeciti rijeku, s jedne strane obale na drugu.
Upozorenje celništvu Društva stiglo je s lica mjesta nešto poslije dva sata u noci na utorak. Unatoc žurnoj reakciji, krivolovci su uspjeli pobjeci camcem.
Aktivisti su postavili cjelonocnu stražu, a rano ujutro iz vode izvukli mrežu punu ribe.
Nanijeli štetu
– Sve smo preživjele odmah pustili na slobodu, ali za pojedine primjerke nije bilo spasa. Najveca je šteta nacinjena sa tri kilograma teškom ženkom pastrve, punom ikre. Uginula je zapletena u mrežu krivolovaca, koji su tako

nanijeli nemjerljivu štetu životu ionako ugrožene hercegovacke žile kucavice.
Ti ljudi bez trunke morala ubojice su i prirode i života, i treba ih nemilosrdno kazniti.
Nema tu nikakvih olakšavajucih okolnosti, svjesno sjedaju u camac kako bi mrežom opustošili ribu iz korita rijeke – oštar je i ljutit Josip Praljak, predsjednik Društva, koje se godinama vec bori s bespravnim lovom.
Iskusni ribici
S njim je na terenu preksinoc bilo šest volontera, a tešku su mrežu s Josipom iz vode izvukli iskusni ribici Mensur Brkic i Srecko Šaric, inace policajac, koji je clan Upravnog odbora Društva i predsjednik Vijeca za zaštitu i unapredjenje ribljega fonda pri Društvu.
– Naš je volonter na nocnoj straži podno Željeznickoga mosta u Bacevicima uocio camac s dvojicom prijestupnika kako polažu mrežu.
Žurna je reakcija u kasno nocno doba potvrda naše izvrsne organiziranosti, jer smo jako brzo bili na licu mjesta, unatoc ne tako pristupacnu terenu.
Nažalost, pocinitelji su uspjeli pobjeci u motornom camcu, a premda imamo naznake o komu se radi, necemo spominjati imena dok policija, kojoj je taj slucaj prijavljen, ne provede istragu i sama obznani rezultate – dodaje Praljak.
Krivolov pojacan
Aktivisti Društva i službeni šumari, u suradnji s policijom, Neretvu posebno cuvaju u vremenu korizme, kada je krivolov pojacan, što opasno ugrožava brojne vrste, napose zašticeni endem mekousnu pastrvu i i te kako tražena zubaca.
Društvo je angažiralo osam šumara, plativši ih da tijekom korizme bdiju nad vodama Neretve – kazuje Praljak.
LOV DINAMITOM I VARIKINOM
Stravicna pustošenja Neretve krivolovci obavljaju svakojakim metodama, koristeci vrše, mreže, podvodne puške, cak i dinamit i otrove. – Najcešce u vodu izlijevaju varikinu kojom automatski pobiju na desetke, možda i stotine primjeraka. Nije to slucaj samo na Neretvi, te smo prošlo ljeto imali pomor ribe u Radobolji. Niti inspekcije na rade svoj posao, pa ta otrovana riba nerijetko završava na jelovnicima mostarskih restorana s ribljom ponudom, dakle u našim želucima – kazuje Praljak. (dju)
Povezani cuvari cijele županije
Ribocuvarske su se službe, zahvaljujuci ribickim društvima, povezale na širem podrucju HNŽ-a pa mogu, tijekom svojih ophodnji, prelaziti granice svojih opcina. To se vec pokazalo ucinkovitim, jer su imali iskustva da cuvar iz jedne opcine uoci protuzakonitu radnju na podrucju druge opcine. Mostarsko društvo usmjerava snage na izobrazbu mladih, od kojih žele napraviti savjesne ribice i poštovatelje prirode, (dju)
Kazna do godine zatvora
Društvo provodi akcije nadzora svaku vecer i samo su za ove korizme s neretvanskih obala uklonili 15-ak ribickih štapova i prijavili nekoliko ribica zbog lova bez odobrenja. No, dosad zaplijenjene mreže nisu premašile duljinu od 20-ak metara te je ova posljednja zapravo rekorder. Policajac Šaric istice kako lovocuvarska služba na Neretvi radi i nocu i danju, bez prekida i po svim uvjetima. Lov mrežom na rijekama strogo je zabranjen, a kršenje toga zakona smatra se kaznenim djelom i za pocinitelja predvidja od tisucu do 5.000 maraka novcane ili cak kazne zatvora od tri mjeseca do jedne godine, (dju)
Darko Juka – Vecernji list

Pročitajte i:   Svjetsko prvenstvo u ribolovu: Prve ekipe ribolovaca dolaze u Kiseljak i Busovaču

One thought on “MOSTAR – Sportski ribici usred noci presreli krivolovce na Neretvi

  • Pregledano: 923 puta
    __________________________
    Postavio Guest 25 March, 2008
    svaka cast…..samo nek se zna da je ova mreza samo kap u moru….zajedno do istrebljenja !!!
    __________________________
    Postavio šaran bojladzijaj 20 March, 2008
    ima te punu podrsku od ribolovaca iz sarajeva za njih ne postoji novcana kazna jer su “nas otjerali”sa jezera a znamo kakvih je bilo primjeraka a bit ce ih ako bog da i vecih kad se gamad “dobro izkarata veslima”cestitam ljudima koi se bore i samo naprijed ako bude te trebali pomoc objavi te na stranici iznenadit ce te se odazivu ali samo iznenadno.BISTRO.
    ___________________________
    Postavio hero 20 March, 2008
    bravo momci imate punu podrsku od ekipe bistro bih, vidimo se uskoro.
    ___________________________
    Postavio šarandzija 20 March, 2008
    zahvaljujem se svima koi rade za dobrobit jablanićkog i šire jer sam tu načinio prve korake a dušmani me otjeraše sa jezera “alah če im sudit”zahvelit ću se lićno gospodi ćuvarima u dogledno vrjeme .napokon ću zabaciti sa svoim sinom duša me bolila što neidem dole “BISTRO SVIMA”
    ___________________________
    Postavio StariAlas 20 March, 2008
    Da vam se ruke pozlate, i ako bogda plate povecaju!!!!
    BISTRO.
    ____________________________
    Postavio OBL 20 March, 2008
    Bistro drugovi. Pohvale za akciju i molba da se pokrene ista akcija u Žitu jer sam u toku prošle i predprošle godine uočio nekoliko mreža ispod kuća na desnoj obali ( mreže od 5-10 metara) od lokalaca koji žive tik uz Neretvu. Mreže bacaju noću a dižu ih u zoru.
    ____________________________
    Postavio Kovach 19 March, 2008
    Svaka čast, ovo je za svaku pohvalu. Samo nastavite, a nadamo se da će vrlo brzo doći do još bolje saradnje Udruženja na Neretvi,odnosno u HNK, kao i ostalih nadležnih instiitucija koja će rezultirati konačnom dovođenju u red ove gamadi od krivolovaca. Eh, da je samo malo više angažovanja inspekcija na svom dijelu posla pa da obiđu restorane i pokažnjavaju ih što od krivolovaca kupuju ribu. Bistro !!
    ______________________________
    Postavio Guest 19 March, 2008
    imate punu podrsku ribolavaca sa neretve..cestitamo
    ___________________________-
    Postavio ako 19 March, 2008
    molim usr neretva da obrate paznju na bunske kanale,ispod krivine smrti i cernice.tu se gamad zna skriti i nesmetano love.
    ____________________________
    Postavio maki 19 March, 2008
    cestitam na dobro obavljenom poslu.steta sto niste ulovili te krivolovce pa ih udusiti u neretvi.
    ____________________________
    Postavio damirr 19 March, 2008
    cestitke.napokaon smo dobili cuvare koji rade svoj poso a ne sjede u kafanama i loču ko prije..samo tako nastavite
    ____________________________
    Postavio diver 19 March, 2008
    nezna covjek bili komentarisao ove humane ljude ili ovi zivinu sto vrse zlocin nad ovom ljepotom .
    nebih trosio rijeci na mesare i neznam kako da ih nazovem,al ekipi iz USR”NERETVA” sve pohvale i samo nastavite vec ste postigli veliki rezultata i samo naprijed BISTRO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.