Mediteran bez morskih pasa

Broj morskih pasa na podrucju Mediterana pao je za nevjerojatnih 97 posto u posljednjih 200 godina, cime se, logicno je, poremetila biološka ravnoteža, stoji u izvještaju kojeg potpisuje vošingtonski program Lenfest Ocean.
Zbog takvih zabrinjavajucih otkrica znanstvenici su sigurni u nesagledive posljedice jer se najopasnija morska riba nalazi na samom vrhu prehrambenog lanca. Upravo stoga može se ocekivati da ce se manje morske vrste, inace glavna hrana morskih pasa, brojcano povecati pa time i više tamaniti svoj uobicajeni plijen. Takvo što rezultirat ce opasnim poremecajima cijelog prirodnog sustava, upozorio je

Francesco Ferretti, glavni autor alarmantnog izvještaja.
Velika morska psina nije ugrožena samo na Sredozemlju. U izvještaju Medjunarodne unije za zaštitu prirode stoji da je u svijetu do istrebljenja dovedeno11 njegovih vrsta i ta. zbog prevelikog izlovljavanja, koje se najviše da primijetiti na podrucju Dalekog istoka, gdje se naveliko uživa u kulinarskoj deliriji, cuvenoj finoj juhi od morskog psa. Ovakva ribarska praksa nece se moci razvijati na mediteranskom podrucju zbog tek dvadesetak primjeraka morskih pasa.

Pročitajte i:   Rijeke Bosne i Hercegovine - Budi promjena: Mala raja u akciji čišćenja puta i korita Babine rijeke

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.