Najnovije vijestiTehnike i pribor

Vještacke mušice: Kopneni insekti (www.unskiribari.com)

Kopneni insekti su nezaobilazni kada je hrana pastrmki i lipena u pitanju. Od ogromnog broja insekata koji mogu dospjeti u vodu neki su ipak prisutni mnogo cešce od drugih. Gusjenice kao larveni stadijum mnogih vrsta, mravi, tvrdokrilci, ose, pcele i njihovi srodnici, skakavci su neki od insekata cije imitacije moraju biti prisutne u mušicarskim kutijama. Masovnija pojava nekog od ovih insekata na i kraj vode su moguci u svakom dijelu ribolovacke sezone a jedini nacin da se tada uživa u uspješnom ribolovu je posjedovanje adekvatne imitacije.

Coch y Bondhy (tradicionalna imitacija) je stara i provjerena imitacija krupnih kopnenih insekata. Podjednako dobra u lovu pastrmke i lipena kako na rijekama tako i na stajacim vodama. Svojim izgledom neodoljivo podsjeca na Kocijaša a shodno tome odlicna je i za vreme rojenja tularaša i odredjenih jednodnevki. Sa pouzdanošcu se može reci da je krasi i doza univerzalnosti kao i odlike atraktor mušice .
Udica : model za plivajuce imitacije # 12 – 8
Tijelo : namotaji punovih repnih isperaka sa malo zlatne lamete na kraju
Krila : smedje pero pijetla

Policelonska buba (Policelon Beetle) je moderna imitacija kopnenih insekata – tvrdokrilaca. U vrijeme kada ustanovite da se riba hrani baš takvim insektima može biti veoma vrijedna. Njena slabija strana je nisko ležanje na površini pa se veoma cesto na ledjnom dijelu dodaju jarko obojeni ili fluorescentni elementi ili kap slicne boje.
Udica : model za plivajuce mucice # 14 – 8
Tijelo : Namotaji paunovog pera
Pokriv tijela : traka crnog ili tamnije obojenog policelona

McGuinty (klasicna imitacija) važi za najbolju imitaciju kopnenih insekata sa kontrastno obojenim tijelom. Vezana je u tradiciji klasicnih vlažnih mušica sa prepoznatljivom proporcijom. Odlicna imitacija za lov pastrmki krajem sezone i lipena u vrijeme ljeta pa do kasne jeseni.
Udica : model za vlažne mušice # 12 – 8
Rep : crveno bojeni isperci pijetlovog pera
Tijelo : naizmjenicno vezan cenil žute i crne boje
Noge : smedje pero pijetla ili koke
Krila : plavo bijelo pero iz krila divljeg plovana

Osa od jelenske dlake (Deer Hair Wasp – Andrija Urban) je plivajuca imitacija svih insekata koji izgledom podsjecaju na ose kojih uzgred receno na jelovniku riba gotovo i nema. Krasi je odlicna plovnost i lovnost. U lovu lipena rezultate daje cak do kasnog novembra.
Udica : model za plivajuce imitacije 2x duža, # 12 – 8
Tijelo : naizmjenicno vezana i ošišana jelenska dlaka žute i crne boje
Krila : dva vrha pijetlovog pera (badger , jazavac boje)
Noge : gusti namotaji smedjeg pera pijetla

Pročitajte i:   Jezero Mandek: Održano Prvenstvo SRS FBiH u lovu šarana i amura

Leteci mrav ( Flying Ant) je namjijenjen situacijama kada na vodi zateknemo rojenje bilo koje vrste mrava. Veoma je plovna imitacija koja u pomenutim uslovima daje odlicne rezultate.
Udica : model za plivajuce mušice # 18 – 12
Tijelo : zecja dlaka a preko nje kao pokriv, crna srneca ili dlaka jelena
Krila : dva vrha grizli pijetlovih pera
Noge : namotaji smedjeg pera pijetla

Policelonski mrav (Policelon Ant) je moderna imitacija mrava sa visokom plovnošcu i veoma plasticnim izgledom. Najbolje vrijeme korišcenja ove ali i ostalih imitacija mrava je jesen i vreme nakon ljetnjih kiša kada veliki broj ovih insekata bude spran sa vegetacije i stijena u rijeke.
Udica : udica za plivajuce imitacije # 18 – 14
Tijelo : crni antron sa pokrivom segmenata od tracice policelona široke 3 mm
Noge : namotaji smedjeg pijetlovog pera

Tvrdokorni mrav (Hardshel Ant ) je stara imitacija koju vole svi mušicari. Veoma je cvrsta i zahvalna za korištenje. Najbolje rezultate daje kao vlažna imitacija, vodjena poprecno na tok vode ili direktno nizvodno. Podjednako uspješna pri lovu lipena i pastrmke.
Udica : model za vlažne mušice # 16 – 8
Tijelo : konac za vezivanje namotan u formu mravljeg tela i lakiran više puta
Noge : crno ili tamno smedje pero pijetla

Cimet mrav (Cinnamon Ant) je namjenjen situacijama kada se na vodi nadju mali smedji mravi koji mogu da iznenade svojom ogromnom brojnošcu i kada se pastrmkama, koje u takvim momentima mogu biti izuzetno selektivne, mora pored siluete ponuditi i odgovarajuca boja.
Udica : model za plivajuce mušice # 18 – 14
Tijelo : dabing (antron) boje cimeta
Noge : smedje pero pijetla

Pročitajte i:   (VIDEO) Visoke temperature prouzrokovalo pomor ribe u Ribarskoj oazi Lađenici u Dobroševićima

Sivi skakavac (Gray Hopper – Andrija Urban) je imitacije cije vrijeme dolazi sa krajem sezone. Obale obrasle travom imaju stalnu populaciju skakavaca a puno njih dospije u vodu slucajno. Ova imitacija se cak može veoma lagano pokretati po površini. Zbog karakteristicnog oblika može, u nedostatku bolje, poslužiti i kao imitacija vecih tularaša.
Udica : model za plivajuce mušice 2x duži, # 14 – 10
Tijelo : siva jelenska dlaka vezana i ošišana u formu tijela
Krilo : segment repnog pera curana prepariran ljepkom
Noge : isperci fazanovog pera i grizli pero pijetla

Parašut skakavac (Parachute Hopper – Ed Schroeder) predstavlja jednu od imitacija sa novinom u nacinu vezivanja nogu i krila. Bijeli ili jarko obojeni polipropilen na mjestu krila omogucavaju odlicnu vidljivost imitacije a horizontalno vezane noge odlicnu plovnost i nisko ležanje na vodenoj površini.
Udica : model za plivajuce mušice # 14 – 10
Tijelo : jelenska dlaka sa palmerovanim perom preko
Krila : isjecak cureceg pera armiran ljepkom
Noge : fazanovi isperci sa vezanim cvorom na sredini i horizontalno vezano pero pijetla gruzli ili braon boje

Zelena gusjenica (Green Caterpillar – A. Panic) imitira gusjenice insekata koje sa priobalnog rastinja cesto padaju u vodu. Ova pojava može ponekad biti tako masovna da je neophodno imati dobru imitaciju i tada je osiguran uspješan lov mnogih ribljih vrsta pa i onih za koje se ne bi moglo reci da su karakteristicne mušicarske ribe.
Udica : model za plivajuce mušice # 14 – 10
Tijelo : zeleno ili maslinasto bojena dlaka srne ili jelena ošišana u cilindricni oblik gusjenice
Noge : microbarb pero pijetla gusto namotano preko tijela

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.