EkologijaNajnovije vijesti

Tone prašine nošene vjetrom pale na Šićki Brod, Bukinje i Husino – reakcija UG Ekosport

Otvorene deponije odlagališta šljake i pepela u naselju Šički Brod predstavljaju veliki problem i za ovo naselje i sva okolna mjesta. Situacija je naročito teška ljeti, kada se jezero isuši a vjetar diže prašinu koja poslije pada po okolnim kućama. Kako je to danas izgledalo za vrijeme oluje, kada je vjetar nosio prašinu sa šljačišta “Divkovići” pogledajte na snimcima jednog od mještana.

Ekološko – sportsko Udruženje građana “Eko – Sport” Šićki Brod
Saopštenje u povodu ekološke katastrofe izazvane prašinom sa šljakišta

Ekološko – sportsko Udruženje građana “Eko – Sport” Šićki Brod, javno optužuje Elektroprivredu BiH i Federalno ministarstvo okoliša i turizma za jučerašnju ekološku katastrofu koje je zadesila mjesne zajednice Šićki Brod, Bukinje i Husino, te ih poziva da hitno i odmah krenu sa rješavanjem ovog problema.

Naime, dana 05.07.2010. u periodu od 14:20 h do 14:45 h naselje Šićki Brod bilo je u potpunosti

prekriveno prašinom (tačnije kontaminiranom šljakom) koja je nanosima vjetra sa šljakišta Divkovići 2 donesena pravo u spomenuto naselje, a dalje ju je vjetar nosio na naselja Bukinje i Husino.

Ovo je drugi put u 20 dana da se ovakva ekološka katastrofa ponavlja, da su naselja potpuno prekrivena prašinom, da građani i djeca uspaničeno trče okolo ne znajući šta se dešava, te povodom toga Udruženja građana “Eko – Sport” javno upozorava nadležne organe da više neće trpiti incidente kao ovaj i da kreće u javnu, medijsku, a ako bude potrebe i pravnu borbu protiv krivaca zbog kojih građani Šićkog Broda, Bukinja i Husina moraju živjeti u stalnom strahu i teroru.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Takođe ovim putem pozivamo Federalnu upravu za inspekcijske pozive, koji su se do sada oglušavali na pozive građana Šićkog Broda, ili su pak izlaskom na teren utvrđivali da su naše tvrdnje neosnovane, jer kako se navodu u jednom od izvještaja kantonalnog inspektora: “Oblak prašine nije uočen”, da dođu u naselja Šićki Brod, Bukinje i Husino, da upitaju građane o tome šta je se dana 05.07.2010. desilo u ovim naseljima, da pogledaju desetine amaterskih snimaka koje su zabilježili građani i aktivisti našeg Udruženja, pa da onda donose konstantacije poput ove navedene.

Najveći problem zbog kojeg su građani u ogromnom strahu jeste dolazak ljepšeg i toplijeg vremena. Naime šljaka miruje i vjetar je ne donosi u naselja samo u kišnom periodu, kada je šljaka natopljena kišom preteška da bi letila okolo, a sa dolaskom toplijeg vremena sigurno možemo očekivati nove katastrofe i horor filomove u spomenutim naseljima.

Juče sam na jednom sastanku gdje su se našli gospodin Jusuf Merić (Elektroprivreda BiH) i gospodin Kemal Kurević (Služba za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica) obavio jedan neslužbeni razgovor sa spomenutom gospodom, upoznao sam ih o problemu koji je se dogodio samo 2 sata prije tog sastanka i upitao ih kada možemo očekivati da se krene u rješavanje tog problema, odnosno sanaciju šljakišta Divkovići 2.

Pročitajte i:   Prizor na Jablaničkom jezeru je zastrašujuć, šta je uzrok?

Njihov jednoglasan odgovor je bio da je na Opštinskom vijeću donesena odluka da se šljakište sanira, te da će se uskoro krenuti u izgradnju regulacionog plana i sanaciju šljačišta.

Još jednom ponavljamo da Udruženje građana “Eko – Sport” ne prihvata termin: “Uskoro” već samo i isključivo termin: “Odmah” te da ovim putem tražimo da se što ranije krene sa radovima na spomenutom problemu. Možemo razumiti da se možda trenutno nije u mogućnosti problem riješiti dugoročno i trajno, ali apelujemo da se barem nekim privremenim rješenjima građani naselja Šićki Brod, Bukinje i Husino zaštite od potpunog uništenja jer situacije poput one koja je se desila 05.07.2010. građanima ne dozvoljavaju normalan i siguran život.

Dejan Lovrić
UG “Eko – Sport” Šićki Brod

Kako je to izgledalo, pogledajte na sljedećim video klipovima

httpv://www.youtube.com/watch?v=f1i02ad7UAY

httpv://www.youtube.com/watch?v=ql1QzE2Y6k4

Vijesti preuzete sa www.tuzlarije.net

7 thoughts on “Tone prašine nošene vjetrom pale na Šićki Brod, Bukinje i Husino – reakcija UG Ekosport

 • pa ko baca taj pepeo na deponije,svi oni tu bacaju svo svoje smece…

 • Tarik, pročitaj tekst pa onda gledaj slike, biće malo jasnije na taj način… 😉
  Termoelektrana Tuzla odlaže svoj otpadni pepeo – šljaku na tom mjestu, poslije je vjetar raznosi dalje… problem je u tome što je ta šljaka veoma opasna…

 • pa tarik,s neba pa u rebra ,,imas detaljno problem pojašnjen pa malo samo pažljivije pročitaj ..rusko hvala

 • do mene je,izvinjavam se,nisam citao do kraja,mislio sam da je to jos jedna od divljih deponija na koje mjestani odlazu smece….

 • NIŠTA DESAVA SE TO CESTO ,NO SIKIRIKI ŽAO MI JE STO TAJ DAN NIJE MI KAMERA RADILA AL POD VODOM, CLANOVI MOG DRUŠTVA NAPRAVILI SU NAPOLJU DOSTA SNIMAKA ,A JA SAM U TOM MOMETU BIO POD VODOM ,,PRIZOR KAO U BAJCI 7 SARANA PLIVAJU KAD U JEDNOM GRANJU MI SE UČINI NEŠTO KAO ZMIJA MALO BOLJE SE PRIBLIZIM KAD ONO SAMO ZADNJI DIO REPA SOMA OD 7 DO 8 KG..POLAKO MU SE PRIBLIZIM I NA MOJE ZAPREPAŠTENJE ILI ODUŠEVLJENJE TA RIBA SE KRECE PO MILIMETAR POD VODOM IDEALNO ZA SNIMANJE LAGANO SMO PLIVALI JA SAV SRETAN VODA IZVORSKA I ONDA POGLEDAM U KAMERU DISPLEJ NE ODBROJAVA SEKUNDE KAD JE NISAM POD VODOM ZAGRIZAO NA POLA ,,,AL NADAM SE DA CU NEKAD PONOVO SNIMT TAJ VELICANSTVEN PRIZOR , ,,,BISTRO

 • Ljudi mozete li gdje djecu sklanjati kad naidje prasina? Ma te “progresivne” zlotvore treba sacekat’ u mraku pa ga zatrpati na sljaciste zivog dozavrat!

 • Na ovom snimku je sve iz par uglova snimljeno također sa jezera kop..
  httpv://www.youtube.com/watch?v=HipXWgovftU

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.