EkologijaNajnovije vijesti

Potvrđene sumnje Zeničana: Mittal opet kriv za ekološki incident

Labaratorijski nalaz upotpunosti je demantirao odgovorne u ArcelorMittalu, koji su još sinoć tvrdili da nisu odgovorni za novo onečišćenje rijeke Bosne
Sumnje Zeničana da su incidentno zagađenje rijeke Bosne, koje se desilo 15. i 16. augusta, uzrokovale otpadne vode iz odlagališta šljake kompanije ArcelorMittal potvrđene su labaratorijskom analizom koju je izradila Agencija za vodno područje sliva rijeke Save.
– Primjetno je da su registrirane vrlo visoka vrijednosti pH, električne provodljivosti TDS-a i suspendovane materije. Utvrđene vrijednosti kontroliranih parametara kvalitete karakteristične su upravo za otpadne vode iz taložnih bazena sa šljakom, navodi se u analizi Agencije.
Ovaj nalaz upotpunosti je demantirao odgovorne u ArcelorMittalu, koji su još sinoć tvrdili da “tehnološki proces koji se izvodi u ovoj kompaniji nije uzrok novog onečišćenja rijeke Bosne”.
– Najtragičnije od svega je to što odgovorni u ArcelorMittalu smatraju da ovo nije incident. Oni to zovu kontinuiranim radom što odgovara istini. I danas smo uzimali uzorke i otkrili zagađenje. Poražavajuće, šta drugo reći, kaže Sead Džanović, direktor Uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona.
Agencija za vodno područje sliva rijeke Save nakon svega je preporučila ArcelorMittalu da izvrši predtretman otpadnih voda prije ispuštanja u rijeku Bosnu, što je i najironičnije ako se zna da indijski poslodavci već godinama više razmišljaju o zaradi nego o zdravlju građana.

Pročitajte i:   Poziv za učešće na Prvenstvu i Kupu FBiH u lovu ribe udicom na plovak

4 thoughts on “Potvrđene sumnje Zeničana: Mittal opet kriv za ekološki incident

  • Koliko jos dugo narod moze ravnodusno slijegati ramenima ?

  • Šta reći, nadležne inspekcije opet zakazale. Truju nas u zraku i u vodi pa dokle više? Umjesto da im roknu kaznu da im se zanebesa oni im preporučuju šta ubuduće. Jadna majko, jadnijeh svatova!

  • Daj ba nisu normalni treba sve vješat. Udruzenje “Bistro” zenica bi trebali da tuze Arcelor Mital

  • E moja raja,pa ta banda što truje moju rijeku i ta banda što ništa ne poduzima jedu jagnjetinu sa istog stola…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.