Italija: Zabrana plastičnih kesa… ili…Koliko je BiH daleko od toga

Rim — Italija, jedan od najvećih korisnika plastičnih kesa za kupovinu u Evropskoj uniji, najavila je da će od 1. januara zabraniti njihovu upotrebu.Mnogi trgovci upozoravaju da će ta mjera dovesti do haosa u prometu.
Sudeći po tome da Italijani koriste oko 20 milijardi plastičnih kesa godišnje odnosno oko 400 po osobi, borba da se plastične kese zamjene takozvanim ekološkim neće biti laka.
Međutim, stanovnici 200 opština koliko ih je već ranije uvelo zabranu korišćenja polietilenskih kesa, uključujući Torino i Veneciju, brzo se naviklo na kupovinu bez plastičnih kesa.
Koristim platnenu torbu jer sam šokirana kada vidim plastične kese koje more izbaci na obalu, one nisu biorazgradljive. Grozne su, a svako ko promjeni naviku može da pomogne“, kaže Italijanka Laura Kjoti.
Kako ne bi izgubili mušterije navikle da dobijaju kese, trgovci u supermarketima nudiće
one od biorazgradljive plastike, tekstila ili papira. Neki lanci supermarketa interno su već počeli da koriste biorazgradljive kese.
Naša kompanija nudi alternativne za plastične kese: papirne, pamučne i kese od poliestera. Nudimo i kutije u koje mušterije mogu da stave flaše i teške stvari. Imamo i biorazgradljive kese, koje se svuda u svetu koriste, mada su praktičnije one od poliesetra i izdržljivije su“, kaže Đanluka Pjanka, menadžer supermarketa.
Italijanske građane zasad ipak najviše brine izdržljivost biorazgradljivih jer bi navodno mogle da se raspadnu na kiši.
Ekološke organizacije naglašavaju da se za proizvodnju plastičnih kesa koristi suviše nafte, da im treba dugo vremena da se razlože pa predstavljaju ekološku pretnju, kao i da zapušavaju slivnike pa čak i da mogu da izazovu iritaciju očiju.
Odlukom o izbacivanju polietileskih kesa nisu zadovoljni u italijanskom udruženju proizvođača gume i plastike i iznose procenu da preorijentacija s proizvodnje polietilenskih na biorazgradljive kese fabrike košta između 30.000 i 50.000 eura.
I druge članice EU imale su pokušaje dobrovoljnih akcija za odricanje od plastičnih kesa, uključujući promocije pamučnih kesa za višekratnu upotrebu, što i nije davalo baš mnogo rezultata.
Irci su 2002. uveli taksu od 15 centi na polietilenske kese, što je smanjilo njihovo korišćenje za 90 odsto tokom samo nedelju dana.

Pročitajte i:   Zatražena ostavka Petra Đokića zbog loše politike u vezi s malim hidroelektranama

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.