Zaustavimo brane na Krivaji, a ne Krivaju!

Piše: Ibraga Klis
22. marta/ožujka održana je javna rasprava (nazovimo je tako) o izgradnji mini hidrocentrala na rijeci Krivaji na lokacijama: Ribnica, Stipin Han i Maoča. Međutim, slušajući izlagače među kojima je bilo i profesora, inženjera, magistara, slobodno si uzimam za pravo da kažem – održana je javna rasprava protiv izgradnje istih, jer niko od onih koji su “gurali” ovaj projekat na vijeću i gdje sve ne, nije se usudio ni izaći pred ljude, za govornicu, kako bi objasnio razloge koji su ih naveli da daju svoj pristanak za takve grdobe na našoj ljepotici.
Isti oni, predsjednici mjesnih zajednica Maoča i Ribnica, koji su bili prisutni na raspravi, a svi znamo da su to Božo Pendić i Huskić Elvedin-Čepel, oborenih glava su slušali naše argumente zašto reći “ne” branama – kao prvo ljudske, a kasnije i stručne, bez da su se i u jednom momentu trgnuli i usprotivili, bez da su iole branili svoj stav, bez imalo časti.
A imali su hrabrosti i drskosti, da ne kažem podmuklosti, da na nekoj sjednici donesu neke dokaze, po kojima se mještani ovih dviju mjesnih zajednica izjašnjavaju da su za njihove projekte.
Ono što je najbolnije i najsramnije u njihovom današnjem nastupu, nisu se čak ni udostojili da se izvinu svojim komšijama čije su glasove uzurpirali i sami po svom nahođenju, u skladu sa ličnim i samo ličnim i nikakvim drugim interesima, iskoristili da ubijede vijećnike opštine Zavidovići kako se mještani ne protive gradnji brana na njihovoj djedovini, pradjedovini, i ko zna dokle unazad bi se moglo ići…
Među svim njihovim drskostima, a ima ih mnogo, posebno se ističe ta da su isti navedeni “ljudi” imenom i prezimenom, sebi uzeli za pravo da, i ne upoznavši mještane sa planiranim radovima na rijeci Krivaji, iskoriste i zloupotrijebe njihovo povjerenje koje su dobili ko zna kako, i podnesu izvještaj na opštinskom vijeću kako imaju saglasnost građana ovih mjesnih zajednica za gradnju istih brana.
Ako nekome nije jasno kako znam da su zlopotrijebili povjerenje svojih sugrađana, svakom ponaosob mogu, i spreman sam, pokazati potpise od preko devedeset procenata mještana ovih mjesnih zajednica, koji su se imenom i prezimenom izjasnili protiv ovog i ovakvih projekata i koje ću ujutro dostaviti u formi peticije protiv gradnje brana na rijeci Krivaji.
Nisam kompetentan da tumačim ponuđene “projekte” i studije o izvodljivosti ovih građevina, o tome su svoje mišljenje dali neki stručniji ljudi, i njihovi govori imaju tonski zabilježeni kod organizatora ove javne rasprave, ali sam sasvim zreo i više nego kompetentan da kao pojedinac, kao građanin ove opštine, kažem da niko nema pravo zanemariti makar i jedan glas protiv, a kamoli gotovo svo stanovništvo ovih mjesnih zajednica koje je jasno reklo da neda Krivaju.
Nikome!
Ne na ovaj način, ne na bilo čiju štetu, ne bez da ih se pita!
Još samo imam za reći – sramota je, zloupotreba je, krivično djelo je da neko ko predstavlja svoje sugrađane, zarad ličnih interesa  pojedinaca uzme si pravo da se izjašnjava i u moje i u bilo čije drugo ime sem svoje, a upravo na taj način, pojedinci guraju projekte brana na Krivaji, ne mareći za životnu egzistenciju ljudi koji žive u tom slivu, ne mareći ni za božiju, ni za ljudsku riječ!

Pročitajte i:   Zapisnik sa proširene sjednice UO SRS FBiH održane 12.12.2020. godine

One thought on “Zaustavimo brane na Krivaji, a ne Krivaju!

  • 26. Marta 2011. at 23:15
    Permalink

    Ne treba stati na tome i kad odustanu od gradnje, vec bagru treba predati na sud, cuj javno reci da imaju saglasnost gradjana, pa tako je to do sad funkcionisalo u svim mjestima i radila bagra sta pozeli… Bandu u zatvor!!!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.