EkologijaNajnovije vijesti

U.G. “Bistro!”, BiH: Potpisan sporazum o finansiranju projekta “Poskidajmo zastave sramote!”

SARAJEVO, 3. juna (FENA) – Ministar Abid Jusić uime Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo i predsjednik Udruženja “Bistro” Adnan Osmanagić potpisali su u petak, u zgradi Vlade Kantona Sarajevo, sporazum o finansiranju projekta Udruženja “Bistro” nazvanog “Poskidajmo zastave sramote!”.

U saopćenju Udruženja “Bistro” navodi se da osim projekta Udruženja “Bistro”, Ministarstvo finasira još devet projekata sa oko 44.000 KM.

Termin “zastave sramote” prvi je upotrijebio rahmetli Nijaz Abadžić u svojim emisijama o ekologiji “Zelena panorama” i “Živjeti s prirodom”, a odnosi se na PVC kese koje vise na granama uz rijeke i jezera. One jesu upravo to – zastave naše sramote“, navodi se.

“Poskidajmo zastave sramote!” je akcija koju Udruženje “Bistro” Bosna i Hercegovina planira provesti u saradnji sa SOS-dječija sela BiH, Udruženjima sportskih ribolovaca “Vogošća” i “Sarajevo 1906”, te svim drugim zainteresovanim udruženjima ekološke orjentacije.

Akcija će biti provedena u septembru na rijeci Ljubini (potez od Semizovca prema Srednjem) gdje će od otpadnog materijala biti očišćeno korito rijeke i priobalno šiblje, te će najmlađi učesnici u rijeku pustiti i potočne pastrmke – autohtonu vrstu ribe u ovoj riječici koja je ujedno prirodno mrjestilište.

Pročitajte i:   U Kiseljaku oboren rekord svjetskih ribolovnih prvenstava; Medalja i za BiH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.