Jala nije mrtva rijeka!

Suprotno mišljenju većine Tuzlaka, o tome da je rijeka Jala mrtva, danas smo snimili prizor koji ovakve tvrdnje opovrgava.
U blizini mosta kod zgrade rektorata Univerziteta u Tuzli, u plitkoj i prljavoj vodi primijetili smo i snimili jato od oko stotinjak riba. Slika je načinjena amaterskom kamerom i s mosta, kako se ribe ne bi uplašile i razbježale, pa zato nije najkvalitetnija.
Pračakanje ribica, što se vidi na slici, jasno pokazuje da u Jali itekako ima života i pored toga što je ova rijeka – potok svojevrstan kolektor za otpadne vode mnogih firmi, privatnih kuća i drugih objekata.
Stariji Tuzlaci sjećaju se vremena kada su se kupali u Jali, čak na pojedinim mjestima skakali na glavu nazalost, ta su vremena davna prošlost, a niska ekološka svijest stanovništva Jalu je pretvorila u kanalizaciju.
Na sreću, život pronalazi tanke puteve za opstanak, o čemu svjedoči poveliko jato riba koje su izazivale pažnju i radost posmatrača.
tuzlalive.ba

Pročitajte i:   Deponija u Gračanici ugrožava građane: Veliki ekološki problem godinama niko ne rješava

One thought on “Jala nije mrtva rijeka!

  • 10. Avgusta 2011. at 14:22
    Permalink

    To su klenčići i mrenice iz okolnih pritoka, koje naprave fatalnu grešku i po većem vodostaju se spuste u Jalu. Baš sam se pitao šta im se desi kad u Jali ostane samo kanalizacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.