Sutra početak akcije „Poskidajmo zastave sramote!“

U petak, 02.09., u 14:00 sati, članovi Udruženja „Bistro!“ kao organizatori i nosioci projekta u saradnji sa SOS-Dječija sela BiH, i članovi Udruženja sportskih ribolovaca „Vogošća“, „Sarajevo 1906“ i „Novi grad“, te Udruženja „Tempo“ krenut će sa realizacijom akcije „Poskidajmo zastave sramote!“

Akcija će se provesti na rijeci Ljubini i podrazumjeva čišćenje PVC kesa sa priobalnog rastinja, otpada iz korita rijeke, a izlaskom na teren i zbog zatečenog, katastrofalnog stanja, odlučeno je da se akcija proširi , te će učesnici očistiti i svo smeće pobacano iz automobila koje se nalazi duž ceste uz tok rijeke.

Akciju su podržali ministarstvo prostornog uređenja i okoliša Kantona Sarajevo, Merkator BH, Sarajevski kiseljak d.d., a medijski pokrovitelji su web portali www.sutra.ba i www.bistrobih.ba

Od pozvanih zvaničnika, akciju će svojim prisustvom uveličati načelnik opštine Vogošća, gosp. Edin Smajić, koji je obezbjedio i učešće ekipe Civilne zaštite opštine, te predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine gosp. Željko Komšić.

Gosp. Komšić u svom odgovoru piše:

Prije svega želim da Vam se zahvalim na upućenom pozivu za sudjelovanje u akciji “Poskidajmo zastave sramote”, koju toplo pozdravljam budući da je riječ o značajnom koraku za očuvanje prirodnog bogatstva.
U odnosu na druge, naša zemlja raspolaže neprocjenjivom blagom čiste vode za piće, ali nažalost, pojedinci još uvijek nemaju razvijenu svijest o posljedicama svojih postupaka kojima ne samo da privremeno zagađuju okolinu, već utiču i na budućnost očuvanja životne sredine i kvaliteta života.
Stoga, iskreno podržavam Vašu akciju u nastojanju da se na ovaj način ukaže na postojanje problema zagađenja voda u Bosni i Hercegovini.

Pročitajte i:   Dok je Bosanaca biće i međeda...

Akcija će trajati dva dana – u petak, 02.09. će se u periodu od 14:00 do 20:00 očistiti jedan dio rijeke Ljubine i zelene površine uz magistralnu cestu Sarajevo – Tuzla, i u subotu, 03. 09. Od 08:00 sati, kada će slijediti nastavak čišćenja.U subotu, u 12:00 sati je planiran završetak akcije, doček gostiju i druženje učesnika akcije, kada će biti izvršeno i poribljavanje rijeke Ljubine autohtonom potočnom pastrmkom.

Ovo je mala akcija, želja da sa pokrenemo i uradimo nešto korisno, a ne samo da, vozeći se pored naših rijeka, komentarišemo ružan izgled obala rijeka po kojima vise PVC kese.Voljeli bismo da jedan dan u godini bude taj kada ćemo makar mi iz Udruženja ekološke orjentacije izaći na rijeke i jezera i očistiti te zastave naše sramote.“– rekao je Adnan Osmanagić, predsjednik Udruženja građana „Bistro!“.

Pročitajte i:   Održana sjednica Takmičarke i Sudijske komisije SRS F BIH

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.