EkologijaNajnovije vijesti

Završena akcija “Poskidajmo zastave sramote!”

Predsjedavajući predsjedništva gosp. Željko Komšić i načelnik općine Vogošća gosp. Edin Smajić na zatvaranju akcije
U subotu, 03.09. u 12:00 sati, druženjem svih učesnika akcije, završena je dvodnevna akcija Udruženja “Bistro!”, Bosna i Hercegovina i partnera SOS-Dječija sela BiH na skidanju PVC kesa sa priobalnog rastinja, te čišćenja ostalog otpada iz korita rijeke Ljubine na teritoriji općine Vogošća.
Akciji su se priključili članovi ribolovačkih udruženja “Vogošća”, “Sarajevo 1906” i “Novi Grad”, te Udruženja “Tempo”, a kao gosti, na završnom skupu su bili i načelnik općine Vogošća, gosp. Edin Smajić i predsjedavajući predsjedništva Bosne i Hercegovine, gosp. Željko Komšić.Tom prilikom je izvršeno i poribljavanje rijeke Ljubine potočnom pastrmkom, a svi učesnici i gosti su imali priliku simbolično u rijeku pustili po jednu ribu.

Načelnik općine Vogošća, gosp. Edin Smajić je rekao da je akcija “Poskidajmo zastave sramote!” jedna lijepa poruka, te da treba učiniti sve da se ljepota rijeke Ljubine očuva.

Gosp. Komšić je sugerisao da se u ovakve akcije uključi više poznatih, javnih osoba, pa i političara, sve u svrhu popularizacije ovih korisnih akcije očuvanja prirode i onog što ostavljamo našoj djeci.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Akcija je, kao projekat, podržana od strane ministarstva prostornog uređenja Kantona Sarajevo, a donatori su bili i Merkator BH te Sarajevski kiseljak d.d.

httpv://www.youtube.com/watch?v=0siAp74JGn0

“Zahvaljujući sponzorima, donatorima i partnerima, akcija je uspješno realizovana.Na žalost, ogromna količina smeća u koritu rijeke iziskuje više učesnika i vjerovatno i više radnih dana.Neko je rekao, a kada smo vidjeli koja količina smeća je u pitanju, da nam treba armija ljudi da se očisti rijeka.Tako smo dobili i jednu ideju koju smo i prenijeli predsjedavajućem predsjedništva – da se u ovakve akcije uključe i Oružane snage BiH, da u ovim mirnodopskim uslovima na taj način štite Bosnu i Hercegovinu, da je štite od nas samih”, rekao je potpredsjednik Udruženja “Bistro!”, gosp. Senad Kapo.

“Želio bih se zahvaliti ministarstvu prostornog uređenja i okoliša Kantona Sarajevo koji su podržali naš projekat, te Merkatoru BH i Sarajevskom kiseljaku d.d..Takođe, veliko hvala načelniku općine Vogošća, gosp. Smajiću i predsjedavajućem predsjedništva gosp. Komšiću.Hvala i našim prijateljima iz ribolovačkih Udruženja koji su se priključili akciji i koji su u dva dana akcije izvukli preko 200 vreća smeća iz korita rijeke.Hvala i medijima koji su izveštavali o ovoj akciji, jer smatram da je krajnje vrijeme da se počenemo baviti konkretnim stvarima koje se tiču svakog od nas, a najviše se tiču naše djece, jer stara izreka kaže – prirodu nismo naslijedili od predaka, nego smo je posudili od naših potomaka.Vrijeme je da se angažujemo da tu prirodu vratimo našoj djeci u ispravnom stanju”, rekao je predsjednik Udruženja “Bistro!”, gosp. Adnan Osmanagić.

Pročitajte i:   21. Svjetsko SPIN prvenstvo - Bosna i Hercegovina 7. mjesto, Nikola Zovko 3. u svijetu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.