EkologijaNajnovije vijesti

Ekološki incident: Uginulo više od 200 primjeraka šarana

Članovi Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ Srbac jutros su na dijelu omiljenog ribarskog revira Savica zatekli preko stotinu primeraka uginulog šarana. Riječ je o primjercima težine dva i više kilograma. Odmah su alarmiran inspekcijski organi i preduzete mjere na otkrivanju uzroka ove ekološke katastrofe koja je zaprepastila, ne samo sportske ribolovce, već i sve mještane Poveliča.

Sportski ribolovac Branislav Savić poranio je na pecanje i već u pet časova bio na rijeci. Prizor je, kaže, bio šokantan.

„Mrtvi šarani su plutali na površini vode i odmah sam obavijestio rukovodstvo društva“, priča ovaj strastveni ribolovac. Zaprepašteni su bili i ostali ribolovci koji su došli na pecanje, jer su samo prije mjesec dana prisustvovali poribljavanju ovog vodotoka dužine oko dva kilometra. Ulov je bio gotovo zagarantovan, kažu ribari, a atraktivan je i po tome što u njemu ima kapitalnih šarana i amura, kao i druge ribe.

Potpredsjednik društva Vlatko Mihajlović kaže da ovo nije prvi slučaj trovanja ribe u Savici. Ima dosta zagađivača potoka Brnjavica, koji se ulijeva u Savicu.

Pročitajte i:   Poziv na Prvenstvo F BiH u lovu ribe umjetnim mamcima sa obale - SPIN

Za sutra je zakazana vanredna sjednica Izvršnog odbora društva na kojoj će se od nadležnih organa zatražiti hitno ispitivanje vode i uzroka zagađenja i otkrivanje potencijalnog zagađivača. Uviđaj je obavio komunalni policajac Miodrag Milutinović, a biće uključene veterinarska i sanitarna inspekcija.

Pomoćni ribočuvar Ratko Janjić uz pomoć čamca pokupio je uginulu ribu sa dijela rijeke koja će se bezbjedno ukloniti. Konačna šteta nije poznata, ali je, kažu ribolovci, nesaglediva.

„Juče sam obišao revir i nisam primjetio ništa sumnjivo, osim da je boja vode nešto drugačija“ kaže Janjić koji tvrdi da je do pomora došlo u toku noći.

Ribolovci sumnjaju da su otpadne vode iz klaonice peradi u Poveliču izazvale pomor ribe, čemu je doprinijelo i toplo vrijeme, odnosno nedostatak kiseonika u vodi.

Sportsko-ribolovno društvo „Bistro“ Srbac izdvojilo je četriri hiljade maraca za poribljavanje Savice putem godišnje članarine od sportskih ribolovaca. Oko 600 kilograma konzumnog šarana, prosječne težine oko dva kilograma, nabavljeno je u Hrvatskoj.


Sa poribljavanja obavljenog 20. juna ove godine

Sezona pecanja otvorena je u subotu 30.juna a prvog dana na reviru je bilo više od 100 sportskih ribolovaca. Kako bi stvorili idealne uslove za pecaroše, uređena je i obala Savice zajedničkom akcijom svih ribolovaca.

Pročitajte i:   EKOLOŠKA KATASTROFA ILI CVJETANJE JEZERA: Šta kažu stručnjaci o ružnim slikama sa Jablaničkog i drugih jezera?

“Bistro” je polovinom juna konačno dobilo i ribočuvarsku službu zahvaljujući kojoj u zadnjih mjesec dana nije zabilježen nijedan slučaj krivolova ili drugih nedozvoljenih radnji.


Uginula riba

One thought on “Ekološki incident: Uginulo više od 200 primjeraka šarana

  • Otkad se na poribljavanju riba uci da leti?

    Boze sacuvaj i sakloni…

    Strava i uzas…….

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.