12:22 pm - Nedjelja April 21, 2019

Modrac: Ulovili soma kapitalca (www.zivinice.ba)

Jezero Modrac, uprkos brojnim krivolovcima i zaplijenjenim mrežama, još uvijek ima krupnih primjeraka razne ribe.Ribolovni dvojac Alija Ferhatbegović i Zaim Jahić ovih dana ulovili su soma teškog 25 kg.

O tom ulovu Alija Ferhatbegović kaže:

 “Najradije se odmaram u tišini pored rijeka ili jezera, u ribolovu, pa ako nešto naleti, kao ovaj puta, dobro i jeste. Zanimljivo je istaći da se somu nisam nadao, pošto mi je najlon bio debljine 0,30 mm i sasvim mala udica. To se desilo u kasnim noćnim satima, ali da nije bilo Zaima ne bih je izvukao”, priča Alija.

Nadalje saznajemo da je borba oko ovog plijena trajala 45 minuta, jer su ribolovci morli biti pažljivi, kako teški som ne bi prekinuo tanki najlon, a i udica nije bila za ovoliko čudovište, a čuda se ipak dešavaju, pa i u ribolovu!
/Š.G./- zivinice.ba

P.S. (Dodatak admina) – Vijest je preuzeta sa portala www.zivinice.ba čisto iz razloga da se vidi kakve se sve vijesti plasiraju javnosti i da nije čudno što mnogi ribolovci krše Zakon o slatkovodnom ribarstvu. Nije do Alije, možda je i on negdje vidio vijest sa ovolikim somom, pa misli da je to OK, ne zna Alija da je minimalna dozvoljena mjera 60 centimetara. Ali novinar kojem je ovo vijest bi morao da se raspita – valjda je nekad čuo da su uhvatili negdje soma koji je imao više desetaka kilograma. I je li uopšte pogledao sliku i vidio da je ovo som od maksimalno 2.5 kg, gdje mu je bila logika, osjećaj za mjere?!

Srećom, novinar nije ribolovac, šta bi tek bilo da je on uhvatio ovu “grdosiju”…

httpv://www.youtube.com/watch?v=MdasvHtc-1c

P.S.S. Na portalu zivinice.ba su, uz izvinjenje, promijenili sliku:

Izvinjavamo se našim čitaocima jer je tokom postavljanja priloga došlo do zamjene fotografija, tako da je ovaj kapitalac prave težine od 25 kg !

Komentari

Facebook komentari

Powered by Facebook Comments

Filed in: Ulovi

4 Responses to “Modrac: Ulovili soma kapitalca (www.zivinice.ba)”