EkologijaNajnovije vijesti

Što manje plastičnih kesa – zdravija životna sredina

Logo akcije Udruženja "Bistro!" čišćenja vodotokova i inicijative za potpunim ukidanjem korištenja plastičnih kesa u Bosni i Hercegovini.
Logo akcije Udruženja “Bistro!” – čišćenja vodotokova i inicijative za potpunom zabranom korištenja plastičnih kesa u Bosni i Hercegovini.

Centri civilnih inicijativa i Centar za razvoj i podršku u saradnji s Mercatorom BH, u okviru projekta “Smanjenje korištenja plastičnih kesa u BiH” koji finansira EU, danas su u nizu gradova u BiH proveli kampanju u cilju osnaživanja svijesti građana o očuvanju čiste životne sredine, smanjenjem upotrebe plastičnih kesa.
Jedna od ovih akcija održana je danas u Mercator centru Sarajevo.
“Cilj organizovanja ovakvih akcija je upoznavanje građana o problemima koje uzrokuje masovno korištenje plastičnih kesa, te traženje podrške za uvođenje naknade na plastične kese.
Mercator BH već duže vrijeme radi na podizanju svijesti građana i već su vidljivi prvi rezultati”, izjavila je za Fenu Mirsada Adembegović iz Službe za odnose s javnošću Mecatora BiH.
Građani su s ovog skupa nadležnim ministarstvima u cijeloj BiH poslali razglednice s prikazom zagađenja životne sredine plastičnim kesama. Za uzvrat su dobili platnene cekere i to je prvi korak da ne uzimaju više plastične kese.
Nadležna entitetska ministarstva razmatraju model uvođenja naknade na tanke plastične kese koja bi destimulirala njihovo masovno i nekontrolirano korištenje.

Pročitajte i:   Satnica III i IV kola Premijer lige BiH u mušičarenju

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.