Najnovije vijestiReportaže

Olimpove priče: Pješačko – biciklistički most

Pješačko – biciklistički most

Već sam pisao o mostovima, a biti će o njima još puno toga napisano. Oni su nam veoma važni za savremeni život jer povezuju dvije riječne obale. Povezujući njih povezuju i ljude, a često i narode koji žive na obalama rijeke. Ujedno su i pokazatelj veza izmedu tih naroda, jer kada se jedni na druge naroguše odmah ruše mostove, prekidaju nasilno vezu izmedu sebe, a ako žive u slozi i žele tu slogu prikazati i drugima onda grade mostove, pa čak i na mjestima i za potrebe koje siromašniji ne mogu tek tako razumjeti. Jedan most, možda i ne tako prijeko potreban, spaja dvije obale rijeke Mure.

Rijeka je na tome mjestu hirovita i brza, protiče Apaškom dolinom, koja je ime dobila po mjestu Apače.

Izgrađen je sa namjerom da preko njega slobodno i bez ikakve kontrole prelaze pješaci i biciklisti – rekreativci , koji žele upoznati slovensku i austrijsku obalu rijeke i njene prirodne ljepote.

… a tih ljepota, pored šume i vode ima u obliku raznolikog cvijeća raznih boja, izgleda i mirisa. Zanimljivo je da se to cvijeće ne bere za nositi kući, vec ostaje u prirodnom ambijentu neobrano, odnosno i drugima iza nas na pogledu.

Pročitajte i:   Održano Prvenstvo SRS F BiH u lovi ribe udicom na plovak

… dolina obiluje i raznim znamenitostima koje valja obići…

Na mostu se ponekada održavaju i prigodne manifestacije na kojima i muzikanti „odrade“ svoj posao puštajući nizvodno zvukove svojih instrumenata.

A most vitak i malo zalučen, sasvim lijepo se uklapa u okolinu.

… kao da su zajedno izrasli i razvili se …

Gledajući taj most uz šuštanje rijeke Mure zapitao sam se može li nam služiti kao primjer. Može li nam pokazati da se imamo pravo slobodno kretati s obje strane rijeke bez da nas netko kontrolira, da nas ograničava u nečemu, a da mi sami našim prolaskom ne oštećujemo prirodu i uništavamo je. Da li se znamo ponašati u prirodi. Ostaviti drugima lijepi cvijet koji nas je obradovao, na radovanje i uživanje. Imamo li snage sagnuti se i pokupiti nešto što je netko drugi donio u tu prirodu i bacio, a ne pripada joj i nije mu tu mjesto. Imamo li snage.

Kada ćemo početi graditi mostove za osobno zadovoljstvo da prelazak preko njih bude osobna sreća i blagodat. Da li naše potomstvo već sada odgajamo da tako bude, mada sami nemamo sve to.
Razmislimo …

Pročitajte i:   USR 'Bioštica' i Ribomaterijal 'Stream Tackle': Poziv na 8. Stream Fishing Cup - Bioštica 2024 na rijeci Bioštici

Živim snove, ne sanjam život.” – Olimp

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.