EkologijaNajnovije vijesti

Prozor-Rama: Pomor ribe u ribnjaku Lug

Usljed velikih dotoka rijeke Rame ispod brane uzrokovanih porastom nivoa Ramskog  jezera i prelijevanja jezerske vode, došlo je do velikih šteta na ribnjaku u Lugu.

Uginula su formirana matična jata glavatice, mekousne pastrmke, neretvanske autohtone pastrmke i zubatka, te mlađ koja je proizvedena 2012. godine, ikre i ličinki proizvedenih u zimskoj sezoni mrijesta 2012./2013.

Radi se o projektu „Revitalizacija endemskih neretvanskih pastrmki“ koji od 2010. godine finansira Elektroprivreda HZHB iz Mostara. Cilj projekta je unaprijeđenje statusa endemskih neretvanskih pastrmki zaštitom autohtonog genetskog materijala kroz formiranje matičnih jata čistih linija, te proizvodnjom mlađi sa genetskim obilježjima koje karakteriziraju genetički čiste linije pastrmki iz Neretve.

Kroz prve dvije godine projekta formirana su matična jata neretvanskih pastrmki, te je proizvedena mlađ četiri neretvanske salmonidne vrste (Salmo marmoratus, Salmo dentex, Salmo obtusirostris i Salmo trutta/Salmo farioides). Proizvedena mlađ se u trećoj, zadnjoj, godini projekta po usvojenom hodogramu trebala poribljavati u izabrane vodotoke sliva, a bilo je predviđeno poribljavanje Rame i Bune/Bunice, i toka Neretve od Mostara do Čapljine. Nakon poribljavanja se planiralo praćenje markirane mlađi, kako bi se utvrdio nivo prilagođavanja na prirodne uslove, te dale preporuke za buduća poribljavanja autohtonom ribom. Mlađ se već na ribnjaku posebnim tehnikama prehrane počela prilagođavati na prirodne uslove.

Pročitajte i:   Održana Kup SRS BiH u lovu ribe na hranilicu - Feeder

Međutim, uslijed velikih dotoka Rame koja je potpuno potopila dovodni kanal vode na ribogojilište u Lugu, te nanijela velike količine materijala (mulja i drveća) u cijevi koje dovode vodu, došlo je do potpunog prestanka toka vode u ribnjak, a bilo kakva intervencija čišćenja ili crpljenja druge vode, bila je nemoguća radi potpoljenosti svih instalacija. Struja se nije mogla uključiti radi opasnosti za mašine i radnike.

Uslijed nedostatka svježe vode tokom noći je došlo do nestanka kiseonika u vodi, prvo kod matičnjaka s velikim ribama, koje su do jutra sve uginule. Ujutro je dio proizvedene mlađi iz bazena rastilišta prebačen u neke od dostupnih bazena suradnih ribogojilišta, a dio je ipak na kraju uginuo uslijed nedostatka kiseonika i pogoršanja kvalitete vode u bazenima.

Kako je projekat planiranim poribljavanjima proizvedene mlađi ulazio u zadnju, treću, godinu izvođenja, upitno je na koji će se način dalje odvijati. Vjerovatno će se u dogovoru s Elektroprivredom HZHB i odustati od poribljavanja a preostala mlađ će se iskoristiti za formiranje novih matičnih jata, jer je sva mlađ molekularnim metodama dokazano čistih linija.

Pročitajte i:   Završeno takmičenje u ribolovu u Bosanskoj Krupi "Potraga za kraljicom Une 2024"

Zaštita i unaprjeđenje endemskih vrsta riba, posebno privredno značajnih kao što su pastrmke, predstavlja jedan od prioriteta očuvanja genofodna Federacije i BiH, te je nastavak rada na projektu izuzetno važan.

Naravno, to sada zavisi od dogovora nosioca Agromediteranskog zavoda iz Mostara i Elektroprovrede HZHB kao finansijera projekta.
Treba naglasiti da je došlo i do značajne materijalne štete na objektu ribnjaka i na opremi. O svim događanjima su na vrijeme obaviješteni u policijskoj stanici Rama, čiji su zaposlenici zajedno sa predstavnicima RJ HE Rama izišli na uviđaj, a o navedenom događaju obavještena je Civilna zaštita u opštini Prozor-Rama i nadležna inspekcija.

Rama-Prozor.info

2 thoughts on “Prozor-Rama: Pomor ribe u ribnjaku Lug

 • 1. Na svim prikazanim slikama nema niti jedne navedene endemske vrste, vec je u pitanju kalifornijska pastrmka i jedan primjerak potocne zlatovcice.
  2. Kolicina prikazane uginule ribe, ne prelazi kolicinu od 15 kg.
  3. Ovaj projekat je financiran od strane EPHZ-HB sa 486000 KM, bez PDV-a, novac je potrosen, a doslo je vrijeme za pravdanje ulozenih sredstava, posto se promijenila vladajuca struktura u EPHZ-HB (stranke iz suprotnog tabora).
  4. Najlakse je opravdati svoju kradju uginucem ribe (kolicina uginule ribe se moze provjeriti, jer su vlasnici ribogojilista OBAVEZNI ZAKONSKI predati ribu na unistavanje na ovlastenu deponiju, uz zapisnik o predatoj kolicini). Unistavanje placa vlasnik ribogojilista po kilogramu unistene ribe.
  5. Ovo je drugi put da propada identican projekat, na isti nacin, za istu kolicinu novca, sprovodjen od ISTIH ljudi.
  6. Vjerovatno je potrebno jos pola miliona maraka za ponovno pokretanje istog projekta (potrosilo se).
  7.Sve u svemu pranje para, a mazanje ociju ribolovaca.

 • i garant je vlasnik jedan od likova iz upravnih odbora HZHB poput Jerka P. I meni je u kadi u stanu krepalo 11 tona mladji mekousne pastrmke velicine 9cm, pa mi treba da obnovim jato jedno 700000km……mogi i euri…..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.