EkologijaNajnovije vijesti

Izgradnjom hidroelektrana ugrožava se Nacionalni park ‘Sutjeska’

Nacionalni-park-SutjeskaPredstavnici Centra za životnu sredinu iz Banje Luke uputili su otvoreno pismo predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku u kojem ga pozivaju da hitno preduzme odlučne korake koji će osigurati trajnu zaštitu prirodnih vrijednosti tog bh. entiteta, kao što je i Nacionalni park (NP) Sutjeska.

U pismu podsjećaju na planove za izgradnju malih hidroelektrana u kanjonima rijeka Sutjeska i Hrčavka, koje se nalaze u srcu NP-a.

“Ukoliko se realizuje izgradnja ovih HE, postoji realna opasnost da NP Sutjeska izgubi međunarodnu kategoriju nacionalnog parka. Ovim planovima se usprotivila ne samo domaća stručna javnost već i predstavnici akademske i stručne zajednice regiona i Evrope, kao i veliki broj udruženja i lokalnog stanovništva”, naveli su iz Centra.

Očekuju da će Dodik, kako dodaju, iskoristiti svoja ustavna i zakonska ovlaštenja  da bi se sačuvalo ovo neprocjenjivo prirodno blago.

“Ukoliko se naruši prirodna ravnoteža i netaknuta priroda, NP Sutjeska će izgubiti svoj najveći potencijal za razvoj. Uprkos ozbiljnim optužbama za podršku kriminalnim i nezakonskim aktivnostima koje se upućuju institucijama RS-a, odlučnost i inicijativa koje ste prošle sedmice pokazali na Tjentištu daje nam nadu da Vi kao predsjednik RS-a na prvo mjesto ipak ne stavljate interese privatnih kompanija. Želimo da vjerujemo da stojite iza svojih riječi i da su Vam na prvom mjestu interesi građana, posebno mladih i generacija koje tek trebaju da žive na ovim prostorima”, stoji u otvorenom pismu Centra za životnu sredinu.

Pročitajte i:   U Kiseljaku održano Prvenstvo SRS FBiH u disciplini "SPIN" za seniore

Izražavaju i spremnost da entitetskom predsjedniku ustupe informacije za navedene tvrdnje, kao i prijedloge na koji način bi NP Sutjeska mogao biti razvojna šansa za čitavu regiju.

“Održivim razvojem ovog područja bi bio otvoren veći broj radnih mjesta, nego što je to slučaj s projektima hidroelektrana, iskorišten turistički potencijal, a istovremeno bi se očuvale prirodne vrijednosti ovog područja”, zaključuju u pismu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.