EkologijaNajnovije vijesti

Kako izgleda obala rijeke Željeznice prije ušća u rijeku Bosnu

rijeka Zeljeznica smece uz rijeku pvc kese zastave sramoteRibolovac i posjetilac portala Dejan Andrašić nam je poslao mail sa nekoliko slika i dva video klipa stanja obale rijeke Željeznice.

Dejan piše: “Ovim putem Vam se obraćam da objavite ova dva videa da malo probudimo ribare i narod Sarajeva, jer je šteta da ovakva rijeka popada. Riječ je o rijeci Željeznici potez od Ilidže (tačnije od autoputa) pa do sastavakasa Bosnom.”

Na žalost, Željeznica nije jedina, sve su rijeke takve… osim Une, ona je JEDINA, a samo zbog naroda koji je shvatio da bi uništenjem onakvog blaga uništio živi svijet, vodu za piće, dodatni izvor prihoda… Una im je ponos, a i ona može biti ponosna na njih.

Nama je ostalo da sa uzdasima tuge gledamo ovakve prizore na obalama rijeka u našoj neposrednoj blizini, uzdasima sjete vrtimo slike istih kako su izgledale nekada kada nije bilo ovoliko smeća, i uzdasima zavisti gledamo slike Une i još nekoliko rijetkih koje nemaju po granama na obalama ove  “zastave sramote”, kako ih je nazvao rahmetli Nijaz Abadžić u svojoj emisiji “Živjeti s prirodom”.

Pročitajte i:   Prizor na Jablaničkom jezeru je zastrašujuć, šta je uzrok?

“Živjeti s prirodom”… sve manje je mjesta gdje se to može u praksi primjeniti…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.