Nove investicije u Blok 7 Termoelektrane Tuzla?

Jučer je na Sarajevo Biznis Forumu potpisan aneks ugovoru o izgradnji bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, i tom prilikom u medijskim saopštenjima navedeno je da je to veliki napredak i da će izgradnja zadovoljiti sve okolišne norme i zahtijeve, te da će se izgradnjom ovog kapaciteta ugasiti postojeći blokovi Termoelektrane u Tuzli.

Takođe, ovom prilikom, objavljeno je da Kina ulaže 700 miliona eura?

Iako je u saopštenjima iz Elektroprivrede BiH, naglašeno da novi blok7 TE Tuzla, ispunjava sve okolišne norme i zahtijeve, istina je malo drugačija. Blok 7 TE Tuzla, nema okolinsku dozvolu već 6 mjeseci, jer je postojeća istekla.

Pored toga, još uvijek nije riješeno pitanje deponije šljake, nego je lokalno stanovništvo u procesu obnove okolinske dozvole, na nelegalan način, dovedeno pred svršen čin pokušajem investitora i ministarstva da lokaciju Šićki brod uvrsti u okolinsku dozvolu kao deponiju šljake.

U cilju zaštite okoliša i zdravlja lokalnog stanovništva, pokrenuta je peticija protiv odluke da se na PK Šićki brod napravi deponija šljake iz TE Blok 7 Tuzla, a 2100 potpisa mještana uručeno je početkom aprila Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Pročitajte i:   Nekada smo vodu pili iz rijeka, a sad ne smijemo ni onu iz slavine

Umjesto komentara na potpisivanje aneksa ugovoru, mještani su pokrenuli i medijsku kampanju i nastavili prikupljanje potpisa, i na taj način jasno stavili do znanja Elektroprivredi BiH i Ministarstvu, da ne žele opasnu i otrovnu deponiju šljake u svom susjedstvu.

Suprotno navodima u medijskim saopštenjima, postojeći blokovi TE Tuzla, se neće ugasiti kada se završi izgradnja Bloka 7TE Tuzla, nego je planirano da neki od njih zagađuju zrak i poslje 2030. (Nacionalni plan za redukciju emisija u zrak –NERP)

Takođe, ovim putem moramo pojasniti da u ovom slučaju nije riječ o ulaganju Kine od 700 miliona eura, nego je riječ o kreditu, koji se uzima od Kine i kineskih banaka, kojim će se kupovati evropska i kineska oprema i plaćati kineski radnici na izgradnji, kao što smo vidjeli na primjeru TE Stanari,  a garancije za vraćanje tog kredita su Federacija BiH i njeni građani.

Pošto su analize ekonomskih eksperata, pa i same Elektroprivrede BiH, pokazale da je ta investicija neisplativa, postavlja se pitanje zašto se ulazi u taj kreditni aranžman i ko će vratiti taj kredit?

Pročitajte i:   In Memoriam: Preminuo istaknuti sportski ribolovac Miroslav-Miro Misita

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.